Bijgewerkt: 29 maart 2024

Brug over de Amstel wordt mogelijk een aquaduct

Nieuws -> Informatief

Bron: Gohdar Massom
18-01-2009

Een aquaduct behoort tot één van de mogelijke alternatieven in het onderzoek naar vervanging van de verouderde brug over de Amstel. Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in een antwoord op vragen van PvdA-statenlid Gohdar Massom.

Het gaat om de brug in het verlengde van de Oranjebaan en de Burgemeester Stramanweg, die in eigendom is van de provincie. De gemeenten Ouder-Amstel en Amstelveen hebben aangegeven dat de brug over de Amstel is verouderd en de doorstroming van het verkeer in de knel komt. Ook omwonenden hebben last van de files die zich in de spits bij de brug voordoen.

Amstelbrug Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De brug van Ouder-Amstel is een belangrijke verbinding tussen Amstelveen en Amsterdam. De provinciale weg N522 loopt vanaf de aansluiting met de A9 (Oranjebaan) via Amstelveen en Ouder-Amstel naar de aansluiting met de rijksweg A2


De eventuele vervanging van de brug staat gepland in de periode na 2012 en de gemeenten hebben de provincie gevraagd of dit eerder kan. De provincie Noord-Holland deelt de zorg over de doorstroming en overlast. Daarom start in 2009 een studie naar mogelijke oplossingen voor dit verkeersknelpunt.

Statenlid Massom is tevreden met de toezegging van de provincie, een aquaduct mee te nemen in het onderzoek. Massom “ Een spitsuur sluiting biedt geen duurzame oplossing. Met een aquaduct garandeer je de doorstroming van het verkeer op zowel wegen als vaarwegen, daarnaast bespaar je de bedieningskosten van de brug”.

In het onderzoek wil de provincie weten of door het aanleggen van wachtplaatsen, de brug tijdens de spits minder vaak open kan. Het geld dat nodig is voor het aanleggen van wachtplaatsen is aanwezig bij de provincie.

Massom “ Ik merk op dat het aanleggen van wachtplaatsen, niet automatisch betekent dat de brug minder vaak open kan. Vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid is het belangrijk dat vervoer op water gestimuleerd wordt ”

Gohdar Massom, Lid Provinciale Staten van Noord-Holland voor de PvdA

Externe links: Weblog Gohdar Massom  Azady.nl


Amstelbrug Amstelveen
(Provincie Noord-Holland - 2007)

Gohdar Massom (PvdA), Lid Provinciale Staten van Noord-Holland


Vragen Gohdar Massom

Op 19 december 2008 verscheen een gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amstelveen en Ouder Amstel met als titel 'Onderzoek naar oplossing verkeersknelpunt brug over de Amstel', zie bijgevoegde link.

In het bericht staat dat er in 2009 een studie wordt gestart naar mogelijke oplossingen.

Mijn vragen zijn:

1. Behoort vervangen van de brug door een aquaduct tot de onderzoeksmogelijkheden? Indien nee, waarom niet?

Ja, we nemen een aquaduct mee als mogelijk alternatief.

2. De genoemde gemeenten vragen om minder brugbediening? Ziet GS dit als een duurzame oplossing en past dit verzoek binnen de nota's 'water als economisch drager' en 'netwerkstrategie en binnenhavens'?

De brug niet openen tijdens de spitsperiode zorgt voor problemen voor het wegverkeer (Zuidtangent) na de spits (lange opening van de brug). De Amstel maakt geen deel uit van het basisnet vaarwegen beroepsvaart uit het PVVP en de netwerkstrategie vaarwegen en binnenhavens.

Met andere woorden het is geen prioritaire route voor de binnenvaart. Dat is immers het Amsterdam-Rijnkanaal. Aangezien de Amstel wel onderdeel uitmaakt van het BRTN netwerk voor recreatievaart, zal het belang van de recreant daarbij goed worden afgewogen. Zoals de Koninklijke Schuttevaer voorstelt, zijn er wellicht mogelijkheden om de brugopeningen van de recreatievaart en beroepsvaart met elkaar mee te laten liften.

Bij de brug zijn geen momenteel geen wachtplaatsen voor schepen, dit is wel gewenst (veiligheid). Uit nader onderzoek moet blijken of door het aanleggen van wachtplaatsen de brug tijdens de spits minder vaak open kan. Vanuit het WED en ILG zijn gelden aanwezig voor het aanleggen van wachtplaatsen bij deze brug.

Aquaduct?

Een aquaduct (Latijns: aqua= water, ducere= te leiden) is een watervoorziening of waterleiding, die is gebouwd om het water van de ene locatie naar het andere leiden, waarbij het overige verkeer onder het water wordt geleid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.