Bijgewerkt: 3 december 2023

Bruggen van Piet Kramer in het bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Amsterdamse Bos / Wikipedia
26-10-2006

De architect Piet Kramer heeft in de dertiger en veertiger jaren 62 bruggen ontworpen voor het Amsterdamse Bos. Deze bruggen zijn er allemaal nog. Met behulp van foto’s, tekst en tekeningen wordt een beeld gegeven van de ontwerpen.

November 2006 t/m 28 januari 2007

Wie was Piet Kramer?

Piet Kramer (1881-1961) was een Nederlands bouwmeester. Pieter Lodewijk Kramer werkte samen met zijn vriend De Klerk op het architectenbureau van Eduard Cuypers. In 1911 werkte hij mee aan het Scheepvaarthuis, samen met J.M. van der Mey en Michel de Klerk.

Piet Kramer Amstelveen
(Wikipedia collectie - 2006)

Architect Piet Kramer


Ook werkte Kramer, samen met de Klerk aan het complex P.L. Takstraat/Burgemeester Tellegenstraat. De hoekpartij is hier zeer opvallend. Net als bij het torentje van de Klerk aan de Hembrugstraat had deze geen functie, maar was puur als versiering bedoeld. Kramer was één van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School.

Van 1917 tot 1952 was hij architect bij de afdeling Bruggen van de Gemeentelijke Dienst Publieke Werken. In totaal ontwierp Kramer rond de vierhonderd bruggen, waarvan zo’n honderd houten voor het Amsterdamse Bos. Bij die bruggen ontwierp hij ook vaak de bijbehorende brughuisjes, het smeedwerk en zelfs het beplantingsplan. Het beeldhouwwerk werd meestal door Hildo Krop verzorgd. Buiten Amsterdam ontwierp Kramer onder meer de Bijenkorf in Den Haag en drie villa’s in Park Meerwijk in Bergen.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.