Bijgewerkt: 14 oktober 2024

Budapest tijdverloop 2012

Nieuws -> Technologie

Bron: Amstelveenweb
03-01-2012

Gefilmd en gemonteerd door de Hongaarse videograaf Peter Dancsó, Budapest Timelapse 2012 is een van de meest spectaculaire time-lapse (tijdverloop) video's die ik al jaren niet meer had gezien.

De film, die is opgenomen gedurende een aantal maanden met een Canon EOS 550D digitale SLR-camera en verschillende Samyang, Sigma en Tokina lenzen, omvat uitgebreide sequences, gecreëerd door de meervoudige belichting-mengen en andere beeldvormende technieken in HDR.

In zijn blogpost, merkt Peter op dat hij zich zeer bewust was van de ietwat spectaculaire kleur boost die de de beelden zouden geven, maar hij zegt dat het effect hem deed denken aan de levendige, zeer verzadigde blik van MGM uit 1939 classic, The Wizard Of Oz, waarvan de meeste gefilmd in het Technicolor systeem.

Samengesteld uit ongeveer 50.000 bronbeelden, is de Budapest Timelapse 2012, 4 minuten en 22 seconden lang geworden en omvat zowel dag en nacht scènes, pannen en zoom effecten en zelfs een omgekeerde zonsondergang. De nabewerking werd gedaan met behulp van verschillende software, zoals Photomatix, Adobe Lightroom, Premiere, After Effects, en Red Giant Looks, zoals dat de videograaf zelf schrijft op zijn website.

Budapest Timelapse 2012

Timelapse fotografie?

Time-lapse fotografie is een cinematografie techniek, waarbij de frequentie waarmee de filmbeelden worden opgenomen (de frame rate) veel lager is dan normaal.

Wanneer de beelden op normale snelheid worden afgespeeld, dan lijkt de tijd steeds sneller te lopen, zoals wij dat vaak in films op Discovery Channel en Animal Planet kunnen zien.

Er kan bijvoorbeeld een beeld van een scène, een keer per seconde en dan weer met 30 frames per seconde afgespeeld worden. Het resultaat is een schijnbare 30 keer snellere toename van de afspeelsnelheid. Time-lapse fotografie kan worden beschouwd als het tegenovergestelde van de hoge snelheid fotografie.

Processen die normaal subtiel lijken voor het menselijk oog, zoals de beweging van de zon en sterren aan de hemel, spreken naar de verbeelding. Time-lapse is de extreme versie van de cinematografie techniek van de zogenaamde undercranking, of fast-motion en kan worden verward met de stop motion animatie. Kijk ook op YouTube: Nikon D300s: How to Shoot a Time-Lapse?

HDR?

HDR betekent High Dynamic Range imaging, is een set van technieken die een groter dynamisch bereik tussen de lichtste en donkerste gebieden van een beeld dan de huidige standaard digitale beeldvormende technieken, of fotografische methoden mogelijk maken.

Dit groot dynamisch bereik biedt om in HDR-afbeeldingen een overzicht van verschillende intensiteit niveaus in de echte scènes, variërend van direct zonlicht tot zwakke sterrenlicht en het wordt vaak genomen door verschillend belichte foto's van hetzelfde onderwerp en later samengevoegd in een foto.

De twee belangrijkste bronnen van HDR beelden zijn door de computer renderings methode en het samenvoegen van meerdere layers-dynamic-range (LDR), of via de standaard-dynamic-range genomen (SDR) foto's.

Er zijn ook tone-mapping technieken, die het algemene contrast verlagen om de HDR foto’s op apparaten met een lager dynamisch bereik laten zien, ze kunnen worden toegepast om beelden te produceren met behoud ,of overdreven lokale contrast voor het artistiek effect. Probeer het uit : http://www.hdrlabs.com/picturenaut/index.html , http://fdrtools.com/fdrtools_basic_e.php  http://www.imagingluminary.com/Default.aspx 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.