Bijgewerkt: 8 mei 2024

Budgettekort bij aanleg rotondes aan de Oranjebaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-09-2023

Een van de projecten uit het Meerjarenprojectenplan (MPP) Buitenruimte is de aanleg van twee rotondes op de Oranjebaan. Dit project loopt vertraging op, omdat de verwachte kosten ruim uitkomen boven het gereserveerde budget. Daarom is nog geen opdracht tot uitvoering gegeven aan de aannemer.

De voorbereiding van de aanleg van de twee rotondes is ver gevorderd. Het definitief ontwerp en uitvoeringsontwerp zijn klaar, er is een informatieavond voor de directe omgeving gehouden, het verkeersbesluit is definitief, er is subsidie verleend en de nutsbedrijven staan in de startblokken. Daarmee zou de uitvoering in oktober starten. Het project wordt in bouwteamverband samen met aannemer Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) voorbereid, een professionele aannemer met veel ervaring met werken aan drukke wegen. Het voor dit project in het MPP gereserveerde budget was gebaseerd op een kostenraming van de aannemer van december 2022 op het basis van het door hen opgestelde definitieve ontwerp.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Een eerste impressie van de nieuwe inrichting van de rijbaan en rotondes aan de Oranjebaan. De getoonde groeninrichting is niet de definitieve inrichting

De aanleg van de twee rotondes op de Oranjebaan die in oktober 2023 zou beginnen, is voor onbepaalde tijd vertraagd. Oorzaken zijn de sterk gestegen kosten van personeel en bouwmaterialen in het afgelopen jaar en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen in combinatie met een langere looptijd van het project. Hierdoor overschrijden de kosten het door de gemeenteraad gereserveerde budget met ruim een miljoen euro.

Het door de gemeenteraad gereserveerde budget was gebaseerd op een door de aannemer gemaakte kostenraming van het definitieve ontwerp in december 2022. Nadat het uitvoeringsontwerp en bereikbaarheidsplan in detail waren uitgewerkt, kwam de kostenoverschrijding in juli 2023 in beeld bij een nieuwe calculatie van de aannemer. De voorbereiding van de aanleg van de twee rotondes op de kruispunten met de Camera Obscuralaan-Traviatastraat en met de Beneluxbaan-De Parelvisserslaan was al ver gevorderd. 'We vinden als college dat als we iets realiseren dit geen uitgekleed project moet zijn, maar een kwalitatief goed project waar we jarenlang trots op kunnen zijn' -zegt wethouder Herbert Raat (Verkeer). 'Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Er zijn inmiddels meerdere gesprekken gevoerd met aannemer KWS om te bezien in hoeverre de kosten naar beneden kunnen om toch tot een haalbaar project te komen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het werk.'

Alternatieve scenario's. Na het uitwerken van alternatieve scenario's met een bijbehorend kostenplaatje kan er een afgewogen keuze worden gemaakt. De verschillende scenario’s moeten vervolgens afgestemd worden met nutsbedrijven, Connexxion, hulpdiensten en Veenix, de aannemer van de A9. Gevolg hiervan is dat de uitvoering niet meer kan starten in 2023. Wellicht zijn er wel voorbereidende werkzaamheden door nutsbedrijven mogelijk, waardoor in 2024 tijd kan worden bespaard.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.