Bijgewerkt: 20 juni 2024

Burgemeester Poppens in gesprek met studenten van Uilenstede

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-04-2020

Op maandag 20 april 2020 had Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen een gesprek met studenten van de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) en vertegenwoordigers van Studentenhuisvesting DUWO, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Aanleiding voor het gesprek was onduidelijkheid over de handhaving van de noodverordening op de campus. De burgemeester wilde met alle partijen in gesprek om tot een gezamenlijk beeld en heldere afspraken te komen. Het gesprek verliep in een positieve sfeer. 

Aanwezigen hebben een eenduidig beeld. Verreweg de meeste bewoners op Uilenstede houden zich aan de coronamaatregelen. Een kleine groep deed dat niet. Na diverse waarschuwingen heeft de politie de week voor Pasen een aantal studenten boetes opgelegd, omdat zij in de openbare ruimte in groepen bij elkaar zaten en onvoldoende afstand hielden. Sinds Pasen is het rustig op de campus. De politie en de gemeentelijke handhavers gaan regelmatig langs op Uilenstede. Daarnaast communiceren DUWO en de VBU veelvuldig over de coronamaatregelen met bewoners en houden zij nauw contact met de gemeente en de politie. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een deel van de Studentencampus Uilenstede in december 2019


Voor de studenten was niet duidelijk wat een huishouden in de zin van de noodverordening is en hoe de coronamaatregelen daarop worden toegepast. Op 16 april 2020 heeft het Veiligheidsberaad daar landelijk helderheid over gegeven. Studentenwoningen, zoals op Uilenstede worden niet gezien als een huishouden. Dat betekent dat samenwonende studenten zich in de openbare ruimte, ook vlak bij hun woning, net als ieder ander aan de 1,5 meter afstand regel moeten houden.

Het verbod op groepsvorming geldt alleen voor de openbare ruimte en niet binnenshuis. Studenten mogen wel met huisgenoten in de keuken of op het balkon zitten, maar worden verzocht om ook daar zoveel mogelijk afstand te houden. De VBU hoopt dat er wel ruimte blijft voor initiatieven van studenten die binnen de regels passen. Politie en gemeente geven aan daar graag over mee te denken, waarbij de uitgangspunten van de noodverordening leidend zijn.

Volgens de burgemeester was het een constructief en prettig gesprek. 'Het is goed dat er nu helderheid is over de interpretatie van de noodverordening. Ik zie dat de meeste studenten de maatregelen serieus nemen en echt hun best doen. Dat is hartstikke goed. Ik vertrouw erop dat ze dat blijven doen. Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is, zeker omdat het nog wel even duurt, maar dat geldt voor ons allemaal.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.