Bijgewerkt: 31 juli 2021

Burgemeester Poppens bezocht KNGF Geleidehonden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
13-07-2021

Burgemeester Tjapko Poppens bracht op 12 juli 2021 een bezoek aan KNGF Geleidehonden in Amstelveen. Hij werd ontvangen door Meta Neeleman, directeur van Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) aan Amsteldijk Noord 42. Na een korte presentatie over het bedrijf leidde zij de burgemeester rond door de kennels en gaven de trainers uitleg. In een virtuele toer kon hij zelf ervaren hoe een hond mensen kan begeleiden. 

De burgemeester was enthousiast over het bezoek: 'Bijzonder om te zien hoe betrokken de trainers en medewerkers zijn bij hun werk. Met heel veel toewijzing en zorg leiden zij honden op tot geweldige hulphonden op allerlei terreinen. Niet alleen als blindengeleide hond, maar ook als assistentie- en buddyhonden voor bijvoorbeeld mensen met een trauma of kinderen met autisme.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Vlnr.: De heer Gert Busser medewerker van de kennel, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en Meta Neeleman directeur van KNGF Geleidehonden met twee labrador retrievers op 12 juli 2021


Meta Neeleman vertelde dat 2020 ook voor KNGF Geleidehonden een lastig jaar was. De kennel was een deel van het jaar dicht en de honden werden ondergebracht bij trainers, medewerkers en pleeggezinnen. Een groot deel van de trainingen ging vanuit huis door. De stichting wil komende jaren groeien, omdat de vraag naar hulphonden groot is. Doel is zoveel mogelijk mensen met een beperking te helpen met een professioneel opgeleide hulphond.

Sinds de oprichting in 1935 hebben de medewerkers van KNGF Geleidehonden duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Door al deze ervaring hebben ze een schat aan kennis op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zetten ze tegenwoordig ook in voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme. Daarvoor houden zij zich bezig met: Fokken van toekomstige geleidehonden, socialiseren en opvoeden van jonge honden, samen met puppypleeggezinnen, opleiden van blindengeleide-, assistentie- en buddyhonden, instructie, begeleiding, advies en nazorg bieden aan de mensen die een geleidehond krijgen, geleidehondeninstructeurs opleiden, fondsenwerving en voorlichting, belangen behartigen van hun cliënten.Op 19 maart 1934 werd de stichting Nederlandsch Geleidehonden Fonds opgericht. Op 30 september 1935 opende prinses Juliana officieel het Nederlandsch Geleidehonden Fonds. Daarmee is de stichting de oudste geleidehondenschool van Nederland. Sinds de oprichting in 1935 heeft KNGF Geleidehonden ongeveer vijfduizend geleidehonden afgeleverd in Nederland. Ieder jaar komen daar circa 100 blindengeleidehonden bij. In 1953 bracht koningin Juliana een tweede bezoek aan de geleidehondenschool. Ze maakte geblinddoekt "een rit" met geleidehond Guus. Diep onder de indruk van de prestaties van de hond, verleende zij het Nederlandsch Geleidehonden Fonds enkele weken later het Predicaat Koninklijk. KNGF Geleidehonden is een non-profitorganisatie en voor de opleiding van al zijn geleidehonden grotendeels afhankelijk van giften en sponsoring. Naar eigen zeggen is KNGF Geleidehonden bekend als de Nationale Zorghonden Autoriteit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.