Bijgewerkt: 1 december 2022

Burgemeester Van Zanen in Japan

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
11-04-2007

Een delegatie van de Amsterdamse regio bracht afgelopen week (14) een werkbezoek aan Japan. Japanse bedrijven verwachten een verdere groei van hun logistieke activiteiten in Nederland. De groei komt vooral vanuit Rusland, Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. De bedrijven bedienen deze nieuwe markten vanuit Nederland, mede omdat de Europese markt nog steeds het zwaartepunt van de afzet uitmaakt.

De heer Hajime Tsuruoka (CEO Canon Europe, gevestigd in Amstelveen), die speciaal voor het bezoek naar het Japanse hoofdkwartier van Canon was gekomen, gaf de delegatie als boodschap mee dat Nederland ook in de toekomst meerwaarde zal moeten toevoegen aan de logistieke hub wil Nederland zijn positie als "Top knooppunt voor logistiek" handhaven bij de verwachte groei van Oost Europa.

Canon Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het hoofdkantoor van Canon Europa aan de Bovenkerkerweg in AmstelveenDe delegatie onder leiding van de Amstelveense burgemeester Jan van Zanen was breed samengesteld uit bedrijfsleven, Kamer van Koophandel en de regiogemeenten (Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer) en had tot doel relatieversterking van de in Nederland gevestigde Japanse bedrijven en het leggen van nieuwe contacten middels bedrijfsbezoeken en seminars in Osaka en Tokyo.

Kyosei Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het Kyosei teken van Canon en betekent: "samenleven en samenwerken voor het algemeen belang"De bedrijven die bezocht werden, stellen de aandacht van de Amsterdamse regio voor hun visie zeer op prijs. Alle Japanse bedrijven gaven aan hun Europese strategie opnieuw te bezien in het licht van de sterke economische groei van het afgelopen jaar. Het Japanse bedrijfsleven beseft daarbij het belang van de grote Europese markt, voor bedrijven als Canon en Kyocera Mita zelfs de belangrijkste markt.

Blossom Komachi Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Mr. Komachi ambassadeur van Japan en de heer Van Zanen burgemeester van Amstelveen controleren de groei van de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos tijdens het Cherry Blossom Festival 2007 in AmstelveenDe boodschap was dat Nederland moet zorgen zijn sterke punten te behouden en zo mogelijk te versterken, hierbij gaat het met name om de logistieke functie voor Europa gecombineerd met een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor Europese hoofdkantoren. De Japanse betrokkenheid voor Nederland is duidelijk bij het bezoek aan het hoofdkantoor van Teijin. Dit bedrijf heeft eerder een genereuze schenking gedaan aan de regio. De nieuwe vleugel in het Stedelijk Museum in Amsterdam is door het bedrijf gefinancierd.

De seminars georganiseerd door het bedrijfsleven en het "Netherlands Foreign Investment Agency", onderdeel van Ministerie EZ, werden door zo'n 250 Japanse bedrijven bezocht. De delegatie is op hoog niveau ontvangen door de Japanse bedrijven. In de gesprekken met leden van de hoofddirectie is een terugkerend thema dat bedrijven de wereld zien als hun werkterrein, maar van daaruit ook zeer veel belang hechten aan een duurzame ontwikkeling. In de presentaties van de Japanse bedrijven wordt deze duurzame werkwijze sterk geprofileerd.

Het in Hoofddorp met haar Europese hoofdkantoor gevestigde bedrijf Asics blijkt al zeer ver te zijn in het hergebruik van materialen. Tijdens het bezoek aan Kyocera Mita kwam naar voren dat dit bedrijf zijn producten inmiddels zo ontwerpt dat een maximaal hergebruik mogelijk is. Enerzijds door onderdelen opnieuw te gebruiken, anderzijds door in het ontwerp al rekening te houden dat materialen bij hergebruik gescheiden kunnen worden.

Bij Ricoh werd binnen de algemene doelstelling van een duurzame ontwikkeling onderzoek gedaan naar het produceren van alle benodigde plastics uit mais in plaats van olie. Hetzelfde belang van een duurzame ontwikkeling kwam ook aan de orde bij de bedrijfsbezoeken aan Teijin en Yanmar. Tevens is een bezoek gebracht aan de fabriek en de research & development afdeling van Nissui.

Dit bedrijf opent in juni een R&D centre in Nederland bij de universiteit in Wageningen. Herstructureringsprojecten binnen de Japanse steden bestaan in hoge mate uit functiemenging van wonen, werken en andere functies waardoor de leefbaarheid van de steden sterk toeneemt. Het Japanse bedrijfsleven is vooral tevreden in Nederland over de combinatie van een brede basis van Engelssprekende medewerkers, heldere regelgeving voor het vestigen van een Europese holding voor hun Europese operaties en de logistieke mogelijkheden van Nederland.

In dit kader kondigde Kyocera Mita aan haar Europese holdingstructuur te willen gaan consolideren in Hoofddorp. Japanse bedrijven zien, zo bleek tijdens de diverse bezoeken, de Amsterdamse regio als één geheel en waarbij luchthaven Schiphol, de havens van Amsterdam en Rotterdam en het achterland als één samenhangend aanbod van logistieke mogelijkheden worden gezien.

Tijdens een alumni bijeenkomst van de International School of Amsterdam werd wederom duidelijk hoe belangrijk de secundaire voorwaarden voor bedrijfsvestiging zijn. Afgezien van het weer zijn alle Japanners die de delegatie heeft gesproken vol lof over de leefomstandigheden in de regio. Zowel de veiligheid, de voorzieningen als de gastvrijheid werden als belangrijke elementen gezien voor een aantrekkelijke woonkwaliteit.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.