Bijgewerkt: 17 april 2024

Burgemeester Van der Laan is op 5 oktober 2017 in Amsterdam overleden

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
06-10-2017

Burgemeester Van der Laan is op 5 oktober 2017 in Amsterdam overleden. Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd. Vorig jaar begon hij aan zijn tweede termijn. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Regelgeving en Handhaving, Communicatie en Juridische Zaken. Hij was voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders. Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht. Hij initieerde bijvoorbeeld de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers, en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt. Hij vond, dat Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad moet zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam opent de tentoonstelling van fotograaf Jan van Breda in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen op 2 augustus 2015


Eberhard Edzard van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 was hij medeoprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Hij nam daar afscheid toen hij in 2008 tussentijds aantrad als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van 1990 tot 1998 zat hij in de gemeenteraad van Amsterdam, vanaf 1993 als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Eberhard van der Laan laat een echtgenote en vijf kinderen na.

Burgemeester Van der Laan overleed aan de gevolgen van longkanker. Tijdens zijn ziekte heeft hij nog ruim acht maanden als burgemeester doorgewerkt tot hij op 18 september 2017 zijn taken neer moest leggen. Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten. Over mogelijkheden tot afscheid nemen wordt later gecommuniceerd.


Reactie minister-president Mark Rutte op het overlijden van Eberhard van der Laan

'We wisten, dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws. Eberhard was vóór alles Amsterdammer onder de Amsterdammers. Hij was ook een bestuurder die mensen opzocht en echt contact maakte door zijn directheid en openheid. Je wist altijd wat je aan hem had, en dat maakte hem geliefd bij iedereen.

Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok. Eberhard van der Laan zal gemist worden. Ik heb zijn vrouw Femke en zijn kinderen heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd', aldus de minister-president.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.