Bijgewerkt: 3 december 2022

Burgemeester van Amstelveen is geschokt over aantreffen hakenkruizen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-04-2015

De gemeente Amstelveen reageert geschokt op het feit, dat er opnieuw discriminerende tekens aangetroffen zijn in Amstelveen. Enkele weken geleden waren de zogenaamde 'anti-jodenstickers' op winkelruiten geplakt en nu zijn hakenkruizen aangetroffen in de lift en de centrale hal van een verzorgingshuis in Amstelveen. Burgemeester Mirjam van 't Veld: “Ik vind dit soort uitingen weerzinwekkend. Beseft men wel, wat zo'n sticker, hakenkruis, of bijvoorbeeld ook de antisemitische spreekkoren van afgelopen weekend tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax teweegbrengen bij onze Joodse inwoners?"

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen


Van 't Veld sprak vorige week een 85-jarige inwoonster van Amstelveen, die tijdens de oorlog moest onderduiken en haar hele familie is kwijtgeraakt. Zij had de burgemeester een brief geschreven naar aanleiding van de demonstratie voor de vrijheid die was georganiseerd na de aanslag in Parijs. Ze was geroerd door de toespraak. Door de recente aanslagen en de antisemitische leuzen wordt zij, net als vele anderen, weer herinnerd aan de verschrikkingen in de oorlog.

„Dit is onacceptabel”, zegt burgemeester Mirjam van 't Veld. “We hebben een grote Joodse gemeenschap in Amstelveen. Zij moeten zich net als iedereen veilig en prettig kunnen voelen in onze gemeente. Samen met de politie zitten we er bovenop. Dat mogen zij ook van ons verwachten. Zulke uitingen zorgen voor onrust. We roepen iedereen op dit te melden. Dit soort vormen van discriminatie moet snel ingedamd worden. “


Swastika?

De swastika, ook wel bekend als hakenkruis, is een symbool in de vorm van een kruis met aan alle uiteinden een haak. Het is een vaak gebruikt symbool, zo is het het heiligste teken uit het hindoeïsme en jaïnisme (oude Indiase religie) en wordt het tevens gebruikt in het boeddhisme. Het symbool (卐) komt echter ook voor op vroeg-christelijke graftomben in de catacomben bij Rome, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de oudheid en op houten klompen van Noorse Vikingen uit de vroege Middeleeuwen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het hakenkruis in westerse landen vooral een symbool geworden van de Duitse nazi's. (red.)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.