Bijgewerkt: 22 januari 2025

Buurtbemiddeling is springlevend ook in Uithoorn

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
16-11-2012

Uithoorn - Omdat Buurtbemiddeling op positieve wijze bijdraagt aan het oplossen van hinderlijke tot overlastgevende situaties tussen buren en dit al doet sinds 2004 in Amstelveen en Uithoorn! Op donderdagavond 15 november 2012 kwam burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen langs bij de vrijwilligers bij Vita welzijn en advies aan de Dr. Willem Dreesweg 2 in Amstelveen om zijn waardering uit te spreken over hun inzet.

De burgemeester stelde veel vragen aan de vrijwilligers en wilde vooral weten, waarom zij willen bemiddelen. Hoe kunnen ze neutraal blijven? Hoe reageren bewoners als bemiddelaars contact leggen bij een conflict? De antwoorden kwamen recht uit de praktijk met pakkende voorbeelden.

Natuurlijk zonder identiteiten/namen vrij te geven, zoals de vertrouwelijkheidprincipes van buurtbemiddeling eisen. De al jarenlange vrijwillige en deskundige inzet wordt vooral bewogen door oprechte betrokkenheid bij mensen, bij de verhalen van de mensen, want ieder mens heeft een eigen verhaal. De vrijwilligers vinden het fijn om te luisteren naar mensen zonder een oordeel te hebben.

Buurtbemiddeling Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen op bezoek bij de vrijwilligers


Dit jaar waren er tot 14 november in Amstelveen 80 aanmeldingen en in Uithoorn 36 aanmeldingen. Hiervan werd 67% van de zaken positief opgelost. Nog niet zo lang geleden, op donderdag 31 mei dit jaar, werd het nieuwe convenant tussen de stichting Beterburen, dat de buurtbemiddelingen verzorgd voor beide gemeenten, en de gemeenten Amstelveen en Uithoorn, het politiedistrict Zuid en woningcorporatie Eigen Haard ondertekend.

De bemiddelaars zijn vrijwilligers die, na het volgen van een basistraining buurtbemiddeling, zich inzetten voor het verbeteren van de communicatie en de leefbaarheid tussen bewoners in geval van burenonenigheid. Op de training leren ze onpartijdig en actief luisteren, gebeurtenissen samen te vatten, de juiste vragen te stellen, en vooral niet te oordelen of te adviseren. Uitgangspunt is het beginnen met of het herstellen van communicatie.

Doel is beter contact tussen buren, opdat irritaties tijdig met elkaar worden besproken. Het voorkomt dat ruzies uit de hand lopen. De voorziening is gratis. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Buurtbemiddelaars stimuleren als enthousiaste bruggenbouwers de zelfredzaamheid van bewoners. Het werkt effectief en is nog duurzaam ook. Want bewoners zijn toch zelf verantwoordelijk voor leefbaarheid?

En het heeft daardoor een goede invloed op de buurt. Wat zijn die hinderlijke situaties dan toch? Dat kan van alles zijn: overhangende takken van een boom, kinderfietsjes in de hal van de flat, te harde muziek in de late uren of de honden naast u, de vuilniszakken voor uw portaal, de ergernissen van een verbouwing, of buurmans auto voor een uitrit. Ieder mens is anders en reageert anders. Waar de een zijn schouders over ophaalt, krijgt de ander last van hyperventilatie.

Naast de bemiddelingen biedt Beterburen ook coaching aan als één van de buren niet wil, of kan bemiddelen. Er wordt dan op verzoek coaching ontvangen door een of twee gesprekken en de doelstelling is dan: hoe zelf om te gaan met de overlast.  Neem gerust contact op met de Stichting Beterburen via mail: info@beterburen.nl   of bel: 020-6891859.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.