Bijgewerkt: 17 april 2024

Buxtehude koraalcantates in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
10-09-2014

Op zondag 21 september 2014 klinken in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, twee koraalcantates van een van de grote voorbeelden van Bach. Van Dieterich Buxtehude worden uitgevoerd 'Alles, was ihr tut, mit Worten oder mit Werken' (BuxWV 4) en 'Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort'' (BuxWV 27).

De Vesperscantorij, een barokensemble van strijkers en een basso continuo (Jeroen Koopman en Tara Kumar) staan onder de muzikale leiding van de cantor-organist van de Kruiskerk, Henk Trommel. Henk Trommel bespeelt ook het Flentrop-orgel. Dr. Bettine Siertsema, Neerlandica en als filosofe verbonden aan de VU houdt een overweging. De muzikale vesper begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom vanaf 16.30 uur, koffie en thee staan klaar. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

De enige overgebleven portret van Buxtehude, tijdens het spelen van een viool, op een muzikale feest geschilderd door Johannes Voorhout (1674) een Nederlandse Gouden Eeuw schilder


Dieterich Buxtehude (1637-1707) was een Deens-Duitse organist en componist van de barok. Zijn orgelwerken vormen een centraal onderdeel van de standaard orgel repertoire en worden vaak uitgevoerd in de overwegingen en in kerkdiensten. Hij componeerde in een breed scala aan vocale en instrumentale muziekstukken en zijn stijl sterk beïnvloed vele componisten, waaronder Johann Sebastian Bach. Vandaag wordt Buxtehude beschouwd als een van de belangrijkste componisten in Duitsland van de mid-barok.

De muzikale vesper van zondag 21 september is de eerste van dit nieuwe seizoen. Tot de zomer van 2015 wordt er maandelijks één gehouden met kwalitatief hoogstaande klassieke muziek. Dit seizoen worden uit de 18de en de 19de eeuw cantates van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, en Georg PhilippTelemann gebracht, en liturgische composities van Franz Liszt. Prachtige muziek is te verwachten, die wordt uitgevoerd door diverse goede ensembles en gerenommeerde vocale solisten. De context van de liturgie en de ruime akoestiek van de Kruiskerk betekenen voor de muziek een duidelijk meerwaarde in vergelijking met concertante uitvoeringen. Een korte overweging, waarin onder andere de vraag aan de orde komt hoe tijd van ontstaan en tekst van de cantate zich verhouden met de opvattingen van onze tijd, maakt deel uit van het geheel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.