Bijgewerkt: 7 december 2023

CBS analyse: Inkomsten en criminaliteit

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
15-10-2014

Mannen die gearresteerd zijn voor een misdrijf, hebben beduidend minder legale inkomsten dan mannen die nooit werden gearresteerd. Dit is deels te wijten aan verschillen in de onderwijsloopbanen die men volgt en verschillen als gevolg van de leeftijdsopbouw van beide groepen. - schrijft het in een analyse het Centraal Bureau voor de Statistiek

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2014)

Aandeel mannen gearresteerd door de politie naar leeftijd (2005?2010)


Analyses op de ontwikkelingen van de inkomsten en arrestaties van individuen laten echter zien, dat er niet alleen een inkomensontwikkeling is, nadat mensen verdacht zijn geweest van een misdrijf, maar dat ook voorafgaand aan het criminele feit de inkomsten van individuen dalen. Overigens is de negatieve samenhang tussen crimineel gedrag en inkomsten van relatief korte duur.

De relatie tussen criminaliteit en inkomen is een maatschappelijk relevant, maar tegelijkertijd ook heel gevoelig thema. Leveren criminele activiteiten dusdanig veel op, dat mensen stoppen met werken? Gaan mensen op het criminele pad, omdat ze vinden, dat ze op legale manieren te weinig geld verdienen? Vinden mensen die eenmaal op het criminele pad zijn geweest vaak geen werk meer en hebben ze daarom weinig inkomen? Het zijn zomaar een aantal theorieën die zouden kunnen verklaren hoe de relatie tussen criminaliteit en inkomen zou kunnen liggen. Lees verder: CBS analyse -Inkomsten en criminaliteit (pdf 16 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.