Bijgewerkt: 1 februari 2023

COVAX bereikt meer dan 100 economieën

Nieuws -> Informatief

Bron: World Health Organization
10-04-2021

Meer dan honderd economieën hebben levensreddende COVID-19-vaccins ontvangen van COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), het wereldwijde mechanisme voor billijke toegang tot COVID-19-vaccins. De mijlpaal komt 42 dagen nadat de eerste COVAX-doses internationaal werden verscheept en geleverd, aan Ghana op 24 februari 2021- meldt de World Health Organization (WHO), de Wereldgezondheidsorganisatie.

COVAX heeft nu meer dan 38 miljoen doses over zes continenten geleverd, geleverd door drie fabrikanten, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech en het Serum Institute of India (SII). Van de meer dan 100 bereikte economieën behoren er 61 tot de 92 economieën met lagere inkomens die vaccins ontvangen die worden gefinancierd via de COVAX Advance Market Commitment (AMC) van Gavi.

Ondanks verminderde beschikbaarheid van de levering in maart en april - het resultaat van vaccinfabrikanten die hun productieprocessen in de vroege fase van de uitrol hebben opgeschaald en geoptimaliseerd, evenals de toegenomen vraag naar COVID-19-vaccins in India - verwacht COVAX doses te leveren aan alle deelnemende economieën die in de eerste helft van het jaar vaccins hebben aangevraagd.

Foto Amstelveen
(Foto GAVI/Oscar Seykens - 2015)

Dr. Seth Franklin Berkley, M.D. (1956) is de CEO van de Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI-alliantie)


'In minder dan vier maanden sinds de allereerste massavaccinatie buiten een klinische setting waar ook ter wereld, is het enorm verheugend dat de uitrol van COVAX-doses al honderd landen heeft bereikt,' zei Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de Vaccine Alliance. 'COVAX mag dan op schema liggen om in de eerste helft van het jaar aan alle deelnemende economieën te worden geleverd, toch staan we nog steeds voor een ontzagwekkende uitdaging nu we een einde willen maken aan de acute fase van de pandemie: we zullen pas veilig zijn als iedereen veilig is en onze inspanningen om de hoeveelheid doses snel op te voeren zijn afhankelijk van de voortdurende steun van regeringen en vaccinfabrikanten. Nu we doorgaan met de grootste en snelste wereldwijde uitrol van vaccins in de geschiedenis, is dit geen tijd voor zelfgenoegzaamheid.'

'COVAX heeft de wereld de beste manier geboden om te zorgen voor de snelste, meest rechtvaardige uitrol van veilige en effectieve vaccins naar alle risicovolle mensen in elk land op de planeet,' aldus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. 'Als we deze grote kans willen waarmaken, moeten landen, producenten en het internationale systeem de handen ineenslaan om via COVAX prioriteit te geven aan de aanvoer van vaccins. Onze collectieve toekomst hangt er, letterlijk, van af.'

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO opent de vergadering op 31 juli 2020


'Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen COVID-19. Geconfronteerd met de snelle verspreiding van COVID-19-varianten, is wereldwijde toegang tot vaccins van fundamenteel belang om de prevalentie van de ziekte te verminderen, virale mutatie te vertragen, en het einde van de pandemie te bespoedigen,' zei Dr Richard Hatchett, CEO van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). 'De buitengewone wetenschappelijke prestaties van het afgelopen jaar moeten nu worden geëvenaard door een ongekende inspanning om de meest kwetsbaren te beschermen, dus de wereldwijde gemeenschap moet zich sterk blijven concentreren op het verkleinen van de equity gap bij de distributie van COVID-19-vaccins.'

Foto Amstelveen
(Bron CEPI - 2015)

Dr Richard Hatchett, CEO van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)


Volgens de laatste leveringsprognose verwacht COVAX in 2021 ten minste 2 miljard doses vaccins te kunnen leveren. Om dit doel te bereiken zal de COVAX-faciliteit haar portefeuille verder diversifiëren en te zijner tijd nieuwe overeenkomsten met vaccinfabrikanten aankondigen.

Verder werd in maart aangekondigd dat de regering van de Verenigde Staten als gastheer zal optreden voor het lanceringsevenement voor de Gavi COVAX AMC Invest Opportunity voor 2021 om verdere inzet en steun te katalyseren voor versnelde toegang tot vaccins voor economieën die steun ontvangen van de AMC. In 2021 is 2 miljard dollar extra nodig om in totaal 1,8 miljard door donoren gefinancierde doses vaccins te financieren en veilig te stellen. COVAX werkt ook aan het veiligstellen van extra bevoorrading van vaccins in de vorm van het delen van doses door landen met hogere inkomens.COVAX, de vaccinpijler van de Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, wordt mede georganiseerd door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, de Vaccine Alliance) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - in partnerschap met UNICEF als belangrijkste uitvoerende partner, vaccinfabrikanten uit ontwikkelde en ontwikkelingslanden, de Wereldbank, en anderen. Het is het enige wereldwijde initiatief dat samenwerkt met regeringen en fabrikanten om ervoor te zorgen dat COVID-19-vaccins wereldwijd beschikbaar zijn voor zowel landen met een hoger inkomen als landen met een lager inkomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.