Bijgewerkt: 29 november 2022

COVAX kondigt plannen aan voor eerste leveringen coronavaccins

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
24-01-2021

COVAX, het wereldwijde initiatief om een snelle en billijke toegang tot COVID-19 vaccins te verzekeren voor alle landen, ongeacht het inkomensniveau, kondigde op 22 januari 2021 de ondertekening aan van een voorkoopovereenkomst met Pfizer voor maximaal 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech kandidaat-vaccin, dat reeds de WHO-noodtoepassingsstatus heeft gekregen. De uitrol zal beginnen na de succesvolle onderhandeling en uitvoering van leveringsovereenkomsten. – meldt World Health Organization (WHO).

COVAX is een van de drie pijlers van de Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, die in april werd gelanceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Commissie en Frankrijk als reactie op deze pandemie. Regeringen, mondiale gezondheidsorganisaties, fabrikanten, wetenschappers, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en filantropieën worden samengebracht om innovatieve en billijke toegang te bieden tot COVID-19-diagnostica, -behandelingen en -vaccins. De COVAX-pijler is gericht op het laatste. Het is de enige echt wereldwijde oplossing voor deze pandemie omdat het de enige inspanning is om ervoor te zorgen dat mensen in alle uithoeken van de wereld toegang zullen krijgen tot COVID-19-vaccins zodra deze beschikbaar zijn, ongeacht hun rijkdom.Ter verdere ondersteuning van zijn missie om vaccins sneller beschikbaar te maken voor landen met lagere inkomens en een snel einde te helpen maken aan de acute fase van de COVID-19 pandemie, heeft COVAX op 22 januari 2021 ook bevestigd dat het - via een bestaande overeenkomst met Serum Institute of India (SII) - een optie zal uitoefenen om de eerste 100 miljoen doses van het door AstraZeneca/Oxford University ontwikkelde vaccin te ontvangen, dat door SII wordt geproduceerd.

Van deze eerste 100 miljoen doses is het merendeel bestemd voor levering in het eerste kwartaal van het jaar, in afwachting van de WHO-noodtoepassingslijst. Het beoordelingsproces van de WHO, dat momenteel aan de gang is, volgt op de goedkeuring voor beperkt gebruik in noodsituaties door de Drugs Controller General van India eerder deze maand, en is een cruciaal aspect om ervoor te zorgen dat alle vaccins die via COVAX worden aangeschaft, volledig aan de kwaliteitseisen voor internationaal gebruik voldoen. Volgens de laatste update van de WHO, wordt een beslissing over dit kandidaat-vaccin verwacht tegen midden februari.

Foto Amstelveen
(Foto GAVI/Oscar Seykens - 2015)

Dr. Seth Franklin Berkley, M.D. (1956) is de CEO van de Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI-alliantie)


COVAX verwacht ook dat, via een bestaande overeenkomst met AstraZeneca, ten minste 50 miljoen extra doses van het AstraZeneca/Oxford-vaccin beschikbaar zullen zijn voor levering aan COVAX-deelnemers in Q1 2021, in afwachting van een noodgebruikslijst door de WHO van het COVAX-specifieke productienetwerk voor deze doses. Een beslissing over deze kandidaat wordt ook door de WHO in februari verwacht.

'Vandaag is een nieuwe mijlpaal voor COVAX: in afwachting van de reglementaire goedkeuring voor de AstraZeneca/Oxford-kandidaat en in afwachting van de succesvolle afsluiting van de leveringsovereenkomst voor het Pfizer-BioNTech-vaccin, verwachten we tegen eind februari te kunnen beginnen met de levering van levensreddende COVID-19-vaccins. Dit is niet alleen belangrijk voor COVAX, het is een belangrijke stap voorwaarts voor een billijke toegang tot vaccins, en een essentieel onderdeel van de wereldwijde inspanning om deze pandemie te verslaan. We zullen alleen ergens veilig zijn als we overal veilig zijn,' zei Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de Vaccine Alliance, die de inkoop en levering van COVAX leidt.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


De voorbereidingen, onder leiding van de WHO, UNICEF en Gavi, zijn al in volle gang voor de levering van vaccins door COVAX aan economieën die in aanmerking komen voor steun via de COVAX AMC, waarbij Gavi 150 miljoen dollar beschikbaar stelt uit zijn basisfinanciering als initiële, katalytische steun voor paraatheid en levering. 'De dringende en billijke uitrol van vaccins is niet alleen een morele plicht, maar ook een strategische en economische plicht,' zei Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. "Deze overeenkomst met Pfizer zal helpen om COVAX in staat te stellen levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en het wereldwijde economische herstel te stimuleren.'

Voortbouwend op het werk van de afgelopen maanden ter ondersteuning van de inspanningen van de landen om zich gereed te maken, zal de WHO deze maand een 'Country Readiness Portal' lanceren, waarmee deelnemers aan het AMC definitieve nationale inzet- en vaccinatieplannen (NDVP's) kunnen indienen. Dit is een essentiële stap voordat de toewijzingen kunnen worden gedaan, om ervoor te zorgen dat de geleverde doses effectief kunnen worden ingezet en om vast te stellen waar, indien nodig, verdere steun nodig is.

Foto Amstelveen
(Foto © UNICEF/UN0154449/Nesbitt 2017)

Henrietta Holsman Fore (1948) is een Amerikaanse overheidsambtenaar die de functie van uitvoerend directeur van UNICEF vervult


'Deze aankoopovereenkomsten zetten de deur open zodat deze levensreddende vaccins beschikbaar komen voor mensen in de meest kwetsbare landen . Maar terwijl we vaccins veiligstellen, moeten we er ook voor zorgen dat landen klaar zijn om ze te ontvangen, in te zetten en er vertrouwen in op te bouwen.' - zei UNICEF-uitvoerend directeur Henrietta Fore.

De COVAX-faciliteit is van plan om alle 190 deelnemende economieën tegen het einde van deze maand een indicatieve toewijzing van doses te geven. Deze indicatieve toewijzing zal de deelnemers een voorlopige leidraad bieden - een minimumplanningsscenario om voorbereidingen mogelijk te maken voor de definitieve toewijzing van het aantal doses dat elke deelnemer in de eerste distributierondes van vaccins zal ontvangen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.