Bijgewerkt: 20 juni 2024

COVID-19 politiseren ook in de quarantaine graag

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO/Johns Hopkins University/Rijksoverheid
09-04-2020

De directeur-generaal van de WHO riep op tot nationale eenheid en wereldwijde solidariteit als reactie op COVID-19.    𝙈𝙮 𝙢𝙚𝙨𝙨𝙖𝙜𝙚 𝙩𝙤 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙘𝙖𝙡 𝙥𝙖𝙧𝙩𝙞𝙚𝙨: 𝙙𝙤 𝙣𝙤𝙩 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙘𝙞𝙯𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙫𝙞𝙧𝙪𝙨. 𝙄𝙛 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙬𝙤𝙧𝙠 𝙖𝙘𝙧𝙤𝙨𝙨 𝙖𝙘𝙧𝙤𝙨𝙨 𝙡𝙞𝙣𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙞𝙙𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚𝙨. @ DrTedros pleit voor eenheid over # COVID19 pic.twitter.com/pDMN6Lu5np     - UN Genève (@UNGeneva) 8 april 2020. Om het lijden te verlichten en levens te redden, heeft de WHO dag en nacht op vijf belangrijke manieren gewerkt:

1. Helpen bij het opbouwen en reageren van de capaciteit van landen

2. Het verstrekken van nauwkeurige informatie en het bestrijden van de infodemie (informatie en epidemie), samen met tal van partners

3. Zorgen voor de levering van essentiële medische apparatuur aan eerstelijnsgezondheidswerkers.

4. Opleiding en mobilisatie van gezondheidswerkers.

5. Onderzoek en ontwikkeling versnellen.

Inleidende opmerkingen dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus van de directeur-generaal van de WHO bij de briefing van de media over COVID-19 - 8 april 2020:

'Goedemorgen, goedemiddag en goedenavond.

Morgen (9 april 2020) is het 100 dagen geleden dat de WHO in kennis werd gesteld van de eerste gevallen van 'longontsteking met onbekende oorzaak' in China. Het is ongelooflijk om na te denken over hoe dramatisch de wereld is veranderd, in zo'n korte tijd. Vandaag wil ik een overzicht geven van wat de WHO in de afgelopen 100 dagen heeft gedaan en wat we in de nabije toekomst gaan doen om het lijden te verlichten en levens te redden.

Op 1 januari, slechts enkele uren nadat we van de eerste gevallen op de hoogte waren gesteld, heeft de WHO haar Incident Management Support Team geactiveerd, om onze reactie op het hoofdkantoor en op regionaal en landelijk niveau te coördineren. Op 5 januari heeft de WHO alle lidstaten officieel op de hoogte gesteld van deze nieuwe uitbraak en heeft zij op onze website het nieuws over de uitbraak van de ziekte gepubliceerd.

Op 10 januari hebben we een uitgebreid pakket richtsnoeren voor landen gepubliceerd over het opsporen, testen en beheren van potentiële gevallen en het beschermen van gezondheidswerkers. Op dezelfde dag hebben we onze strategische en technische adviesgroep inzake infectiegevaar bijeengeroepen om de situatie te evalueren. We hebben vanaf het begin contact opgenomen met journalisten en de hele dag door gereageerd op vragen van de media.

We hebben het noodcomité op 22 januari bijeengeroepen, en opnieuw een week later, nadat de eerste gevallen van overdracht van mens op mens buiten China waren gemeld, en we hebben een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang uitgeroepen - ons hoogste niveau van alarmering. Op dat moment waren er 98 gevallen buiten China en er vielen geen doden.In februari 2020 heeft een internationaal team van deskundigen uit Canada, China, Duitsland, Japan, de Republiek Korea, Nigeria, de Russische Federatie, Singapore en de Verenigde Staten van Amerika de getroffen provincies in China bezocht om meer te weten te komen over het virus, de uitbraak en de reactie daarop, en om lessen te trekken voor de rest van de wereld. Begin februari werd het Crisis Management Team van de Verenigde Naties geactiveerd, om het hele machinepark van de VN te coördineren om landen zo effectief mogelijk te ondersteunen. Sindsdien hebben we dag en nacht op vijf belangrijke gebieden gewerkt.

Ten eerste hebben we gewerkt aan het ondersteunen van landen bij het opbouwen van hun capaciteit om zich voor te bereiden en te reageren. Via het WHO-netwerk van 6 regionale kantoren en 150 landenkantoren hebben we nauw samengewerkt met regeringen over de hele wereld om hun gezondheidssystemen voor te bereiden op COVID-19, en om te reageren wanneer er gevallen aankomen. We hebben een strategisch voorbereidings- en reactieplan opgesteld, waarin de belangrijkste acties die landen moeten ondernemen, en de middelen die nodig zijn om deze uit te voeren, zijn geïdentificeerd. Regeringen en partners gingen de uitdaging aan. Er is meer dan 800 miljoen dollar toegezegd of ontvangen voor de respons.

Dat omvat meer dan 140 miljoen dollar van meer dan 229.000 personen en organisaties die via het Solidariteitsfonds zijn bijeengebracht, wat al onze verwachtingen overtreft en blijk geeft van echte wereldwijde solidariteit. Ik wil alle donoren bedanken voor hun steun, waaronder Apple voor zijn bijdrage van 10 miljoen dollar. Om ervoor te zorgen dat dit geld daar wordt gebruikt waar het het hardst nodig is, hebben we een online portaal opgezet om partners te helpen bij het matchen van de behoeften met de fondsen.

Ten tweede hebben we met tal van partners samengewerkt om nauwkeurige informatie te verstrekken en de infodemie te bestrijden. We hebben 50 technische adviezen gepubliceerd voor het publiek, de gezondheidswerkers en de landen, die op bewijs gebaseerd advies geven over elk element van de respons. We hebben onze wereldwijde netwerken van deskundigen geactiveerd om 's werelds toonaangevende epidemiologen, clinici, sociaal-wetenschappers, statistici, virologen, risicocommunicatoren en anderen aan te spreken, om onze reactie echt wereldwijd te maken en alle steun te krijgen die we nodig hebben van over de hele wereld, van WHO-deskundigen en andere deskundigen in vele andere instellingen over de hele wereld.

Ons EPI-WIN team heeft ons advies aangepast voor individuen en gemeenschappen, gezondheidswerkers, werkgevers en werknemers, religieuze organisaties en meer over hoe zij zichzelf en anderen kunnen beschermen. Via onze dagelijkse situatierapporten en deze regelmatige persbriefings hebben we de wereld op de hoogte gehouden van de laatste gegevens, informatie en bewijzen. We hebben regelmatig briefings gehouden met onze lidstaten om hun vragen te beantwoorden en te leren van hun ervaringen.

We hebben met tal van media- en technologiebedrijven gewerkt, waaronder Facebook, Google, Instagram, LinkedIn, Messenger, Pinterest, SnapChat, Tencent, TikTok, Twitter, Viber, WhatsApp, YouTube en meer, om mythes en verkeerde informatie tegen te gaan met betrouwbaar, op bewijs gebaseerd advies. De WhatsApp-chatbot heeft nu meer dan 12 miljoen volgers en is beschikbaar in 7 talen, waaronder Hindi en Portugees, die vandaag worden gelanceerd. De Viber chatbot heeft meer dan 2 miljoen volgers, in drie talen en nog eens vier om volgende week te lanceren, om de burgers van de wereld, de persoon in de straat, te bereiken en hen te informeren met de laatste informatie die we hebben. In de afgelopen twee dagen hebben we een online workshop georganiseerd om ideeën van meer dan 600 experts te verzamelen.

We hebben samengewerkt met de FIFA en enkele van 's werelds grootste sportsterren om schone handen en lichaamsbeweging te bevorderen. En sinds we de 'One World' hebben aangekondigd: Samen met Lady Gaga en Global Citizen op maandag, hebben meer TV-netwerken en online platforms van over de hele wereld contact met ons opgenomen om het concert uit te zenden. Lady Gaga heeft ons laten weten dat ze al 35 miljoen dollar heeft opgehaald. Ten derde, werken wij hard om levering van essentieel medisch materiaal voor frontliniegezondheidswerkers te verzekeren.

Tot nu toe hebben we meer dan 2 miljoen items van persoonlijke beschermingsmiddelen naar 133 landen verscheept, en we bereiden ons voor om nog eens 2 miljoen items te verschepen in de komende weken. We hebben meer dan 1 miljoen diagnostische tests naar 126 landen gestuurd, in alle regio's, en we zijn meer aan het verzamelen. Maar we weten dat er nog veel meer nodig is. Dit is niet genoeg. Daarom werken we samen met de Internationale Kamer van Koophandel, het World Economic Forum en anderen in de particuliere sector om de productie en distributie van essentiële medische benodigdheden op te voeren.

Vandaag lanceren we de VN COVID-19 Supply Chain Task Force, om het aanbod van deze levensreddende middelen drastisch te vergroten en het aanbod af te stemmen op de behoeften. Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om de secretaris-generaal, Antonio Guterres, te bedanken voor het feit dat hij alle VN-agentschappen heeft samengebracht om een bijdrage te leveren aan de Supply Chain Task Force.

Ten vierde werken we aan de opleiding en mobilisatie van gezondheidswerkers. Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben zich ingeschreven in 6 cursussen in 43 talen op ons OpenWHO.org platform. Ons doel is om tientallen miljoenen mensen op te leiden en we zijn bereid om tientallen miljoenen, honderden miljoenen mensen op te leiden. Experts zijn over de hele wereld ingezet via het Global Outbreak Alert and Response Network van de WHO en ons platform voor medische noodteams.

En ten vijfde hebben we onderzoek en ontwikkeling versneld. In februari hebben we meer dan 400 van 's werelds toonaangevende onderzoekers samengebracht om onderzoeksprioriteiten te identificeren en te versnellen. We lanceerden het Solidariteitsproces, waarbij meer dan 90 landen samenwerkten om zo snel mogelijk effectieve therapieën te vinden. Om de overdracht, de epidemiologie en de klinische kenmerken van het virus beter te begrijpen, hebben we onderzoeksprotocollen ontwikkeld die in meer dan 40 landen op gecoördineerde wijze worden gebruikt. We werken samen met FIND om de ontwikkeling en de toegang tot diagnostiek te versnellen.

Foto Amstelveen
(Bron Johns Hopkins University - 2020)

Coronavirus COVID-19 wereldwijde gevallen door het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) aan de Johns Hopkins University (JHU) op 9 april 2020


Vandaag hebben 130 wetenschappers, financiers en fabrikanten uit de hele wereld een verklaring ondertekend waarin ze zich ertoe verbinden om samen met de WHO de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19 te versnellen. De WHO staat natuurlijk niet alleen. De VN staat er niet alleen voor. Elke dag werken we samen met duizenden partners in de overheid, de academische wereld, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en nog veel meer. Er zijn vele, vele andere dingen die de WHO in de afgelopen 100 dagen heeft gedaan die ik niet heb genoemd. Deze vijf pijlers blijven de basis van ons werk.

In de komende dagen zal de WHO een bijgewerkte strategie en een herzien Strategisch voorbereidings- en reactieplan uitbrengen, met een schatting van de financiële behoeften voor de volgende fase van de respons. Onze aandacht is altijd gericht geweest op samenwerking met landen en partners om de wereld samen te brengen om deze gemeenschappelijke dreiging gezamenlijk het hoofd te bieden. Wij houden ons vooral bezig met de bescherming van de armste en meest kwetsbare landen ter wereld, niet alleen in de armste landen, maar in alle landen.

De afgelopen honderd dagen hebben wij ons er onophoudelijk voor ingezet om alle mensen in de wereld te dienen met billijkheid, objectiviteit en neutraliteit. En dat zal de komende dagen, weken en maanden onze enige focus blijven. Tot slot is dit een bijzondere tijd van het jaar voor christenen, joden en moslims over de hele wereld. Vandaag heeft de WHO praktische overwegingen en aanbevelingen voor geloofsgemeenschappen gepubliceerd. We weten dat COVID-19 betekent dat miljarden gelovigen niet in staat zijn om te vieren zoals ze dat normaal gesproken zouden doen. Maar we wensen iedereen een veilig en vreugdevol Pasen, Pesach en Ramadan toe.

Dank u wel.'

Sinds 8 april 2020 zijn er 237 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn – meldt de Rijksoverheid. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden. Bekijk ook de kaart van het coronavirus COVID-19 wereldwijde gevallen hierAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.