Campagne 'Onze ogen op mensenhandel' in oktober 2024
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/CoMensha
22-10-2024
Tijdens de Week tegen Mensenhandel, van 14 tot en met 18 oktober 2024, slaan de Rijksoverheid, gemeenten, maatschappelijke organisaties en betrokken burgers de handen ineen om mensenhandel zichtbaar te maken en tegen te gaan. Met deze campagne geven we een gezamenlijk geluid tegen mensenhandel en staan we met elkaar in verbinding. Hoe meer ogen gericht staan op mensenhandel, hoe meer wij slachtoffers een uitweg kunnen bieden.
In oktober 2024 wordt landelijk aandacht gevraagd voor mensenhandel, een wijdverbreid probleem dat zich soms recht onder onze neus afspeelt zonder dat we dat doorhebben. Het komt ook in Amstelveen voor. Mensenhandel heeft verschillende vormen. Denk aan vrouwen die onder valse voorwendselen uit het buitenland worden gehaald en in de prostitutie belanden of mensen die zonder eerlijke beloning en onder slechte omstandigheden moeten werken. Het kunnen ook jongeren zijn die onder druk worden gezet om drugs te vervoeren of jonge meisjes die ten prooi vallen aan loverboys.
Mensenhandel betekent dat mensen worden uitgebuit of gedwongen dingen te doen waar anderen voordeel uit halen. Als ze niet ‘meewerken’, worden ze vaak bedreigd, mishandeld of gechanteerd. Daardoor is het voor de slachtoffers lastig om zelf uit de situatie te stappen. Mensenhandel is vanwege het verborgen karakter niet makkelijk aan te pakken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)
Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen
Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen: 'Mensenhandel is een ernstige schending van de mensenrechten. Helaas komt het overal voor. Buurtbewoners merken vaak als eersten dat er iets niet klopt in hun wijk. Daarom is het belangrijk dat inwoners maar ook ondernemers signalen van mensenhandel leren herkennen en nog belangrijker: deze gaan melden. Op die manier kunnen gemeente en politie daders aanpakken en slachtoffers beschermen. Daarom ondersteunt Amstelveen de landelijke campagne ‘onze ogen op mensenhandel.’'
Hoe herkent u mensenhandel? Seksuele Uitbuiting: U merkt dat een vrouw in uw straat regelmatig wordt opgehaald door verschillende mannen. Ze lijkt angstig en spreekt nauwelijks met anderen. Ze gaat soms schaars gekleed over straat en lijkt in de gaten te worden gehouden. Het komt ook voor dat op een bepaald adres veel aanloop van steeds verschillende mannen is.
Arbeidsuitbuiting: In uw straat ziet u elke dag vroeg in de ochtend busjes om een groep mannen op te halen. De mannen lijken geen Engels of Nederlands te spreken. Laat in de avond worden ze weer teruggebracht. Dit kan wijzen op arbeidsuitbuiting, waarbij mensen lange dagen werken voor te weinig loon en vaak onveilige of ongezonde omstandigheden.
Criminele uitbuiting: Een groepje jongeren in uw buurt hangt rond op straat met dure kleding en spullen. Ze zien er vaak angstig uit en lijken onder druk te staan. Andere signalen zijn als jongeren opeens regelmatig in een auto worden opgehaald, niet meer naar school gaan of nauwelijks nog het huis uitkomen.
Meld vermoedens van mensenhandel. Signalen van mensenhandel zijn niet altijd even duidelijk. Meld ook bij twijfels. Het kan een kans zijn voor een (vermoedelijk) slachtoffer. Melden kan (anoniem) en op verschillende manieren:
Elke regio heeft een zorgcoördinator Mensenhandel. Voor de regio Amstelland is dat Simone Postma. Zij is te bereiken via 06 21197161 en simone.postma@hvoquerido.nl. Bij de politie via 0900-88 44 Bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-70 00 Arbeidsuitbuiting: Als het specifiek om arbeidsuitbuiting gaat, neem dan contact op met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). De NLA is bereikbaar via (0800) 51 51.
Voorlichting markt. Op de vrijdagmarkt op het Stadsplein Amstelveen heeft de politie een vaste kraam, waar inwoners en ondernemers terecht kunnen met hun vragen. Op vrijdag 25 oktober 2024 zijn er ook medewerkers van de gemeente om vragen over mensenhandel te beantwoorden. Meer informatie over mensenhandel vindt u op de website van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel en op Onze ogen op mensenhandel - CoMensha