Bijgewerkt: 8 december 2023

Campagne Orange the World 2022 is gestart in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-11-2022

In Amstelveen is op vrijdag 25 november 2022 het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne tegen geweld tegen vrouwen. 'Er moet blijvend aandacht zijn voor dit onderwerp en daarom draagt Amstelveen een steentje bij aan de campagne Orange the World. Het is hard nodig want de cijfers liegen er niet om' - zegt Floor Gordon (D66) wethouder Diversiteit.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen met de vlag van Orange the World bij het raadhuis

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rutgers expertise centrum seksualiteit krijgt in Nederland 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt. 'Schokkende cijfers' - vindt Gordon.

Preventie. In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. 'Het is belangrijk te investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken”, “Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens hierbij te betrekken' - zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Diversiteit.

In Amstelveen. De wethouders hesen vrijdagochtend de vlag van Orange the World bij het raadhuis in Amstelveen. Vrijdagavond lichtten zij het gebouw van de bibliotheek aan in oranje als onderdeel van de campagne. Maandag 28 november 2022 zijn Gordon en Van Ballegooijen aanwezig bij de onthulling van een oranje mozaïeken bankje bij buurthuis Villa Randwijck.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen starten de campagne van Orange the World bij bibliotheek

Orange the World. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 25 november aangewezen als de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen (Resolutie 54/134). Het uitgangspunt van de dag is om wereldwijd het bewustzijn te vergroten dat vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting, huiselijk geweld en andere vormen van geweld; verder is een van de doelen van de dag om te benadrukken dat de omvang en ware aard van het probleem vaak verborgen blijft. Voor 2014 is het officiële thema, ingekaderd door de campagne UNiTE van de secretaris-generaal van de VN om geweld tegen vrouwen te beëindigen, Orange your Neighbourhood. Voor 2018 is het officiële thema "Orange the World:#HearMeToo", voor 2019 is het "Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape", voor 2020 is het "Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!" en voor 2021 is het "Orange the World: End Violence against Women Now!".Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.