Bijgewerkt: 3 december 2023

Campagne Senioren en Veiligheid 2020 gestart in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-09-2020

Op 1 september 2020 startte het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen praktische tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. De slogan van de campagne is ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’. Gedurende vier weken komen verschillende vormen van criminaliteit aan de orde.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen met de flyer van de campagne Senioren en Veiligheid


Burgemeester Tjapko Poppens ondersteunt de campagne over senioren en veiligheid. 'Het is belangrijk dat ouderen zich veilig voelen in onze gemeente. Hoewel ouderen niet vaker het slachtoffer zijn van criminaliteit dan mensen in andere leeftijdsgroepen, blijven wij investeren in voorlichting en preventie. De campagne geeft ouderen informatie en tips, zodat zij alerter en weerbaarder worden. Zo wordt het minder makkelijk voor oplichters.'

Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt, waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden. Iedereen kan hier slachtoffer van worden, dus ook ouderen. De campagne komt met tips om oplichting te voorkomen. Toch slachtoffer van criminaliteit geworden? Dan is het belangrijk dat dit bespreekbaar wordt en er aangifte wordt gedaan. Ook hiervoor geeft de campagne tips. Deze tips zijn natuurlijk bruikbaar voor iedereen. Ook voor kinderen, buren en verzorgers.Programma: Elke week van september heeft een ander thema: 1 tot en met 7 september – Meekijken bij pinnen, 8 tot en met 14 september – Babbeltrucs, 15 tot en met 21 september – Hulpvraagfraude, 22 tot en met 28 september – Phishing. Online worden er elke week voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst. Deze filmpjes hebben Kees Hulst, acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, in de hoofdrol. Veel partijen sluiten zich aan bij de campagne, zoals gemeenten, ouderenbonden, de politie, banken, Slachtofferhulp Nederland.

Elke dinsdag vindt om 10.30 uur een rechtstreeks te volgen webinar plaats op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week. Kijk voor meer informatie op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl www.amstelveen.nl/wonen-leven/veiligheidAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.