Bijgewerkt: 22 november 2024

Campagne 'Wij blijven thuis' gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
05-07-2017

De afgelopen periode is er veel aandacht besteed aan en extra geld vrijgekomen voor de verpleeghuiszorg. Dat is mooi, maar de meeste mensen die zorg nodig hebben wonen thuis. Zij hebben in hun eigen omgeving ook passende zorg en ondersteuning nodig. ANBO en ActiZ wil, dat deze groep niet vergeten wordt en lanceren de campagne #wijblijventhuis: een social mediacampagne. waarmee álle betrokkenen kunnen laten zien. hoe ongelofelijk belangrijk te is om te investeren in zorg thuis. Deze campagne is een vervolg op eerdere acties, gesteund door V&VN, Mezzo, De Unie, Nu’91 en de gemeentes Amersfoort en Amsterdam. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de wijkverpleging. Lees de brief die ANBO stuurde (pdf 2 pagina’s).

‘Altijd kennissen in de buurt’. Ze woont in een fijne omgeving, die ze niet zou willen missen. Daarom blijft Aaltje Jordens (81) het liefst thuis wonen. “Zo lang het kan”, zegt ze. “Met mijn kennissen in de buurt. Ik woon hier al dertien jaar met veel plezier.” Maar er is nóg een belangrijke reden om thuis te blijven: Zelf de touwtjes in handen hebben draagt bij aan haar gevoel van eigenwaarde. “Thuis ben ik eigen baas, dat is mij veel waard.” Vier keer per dag heeft Aaltje thuiszorg nodig en eens per week krijgt ze hulp in de huishouding. “Dat is echt super. Ze zijn allemaal even lief en behulpzaam. Ik zou niet zonder kunnen.”

Foto Amstelveen
(Bron ANBO-Actiz - 2017)

Ouderenzorg nu en in de toekomst


Hulp, ondersteuning en zorg thuis. Thuiswonende ouderen hebben wijkverpleging, huishoudelijke hulp en dagbesteding nodig. De groei van het aantal ouderen zet de komende jaren sterk door. Nu al wonen 6 op de 7 ouderen thuis: tot op hoge leeftijd zelfstandig, vaak met enige ondersteuning van mantelzorg en in toenemende mate van technologische en digitale innovaties en voorzieningen. Wanneer dat niet meer volstaat, ondersteunt de thuiszorg, ontlast de dagbesteding en coördineert de wijkverpleging de noodzakelijke complexere en intensievere zorg. Deze ontwikkeling betekent een toegenomen druk op de voorzieningen thuis. Daarom stellen we: praat over verpleegzorg, of deze nu thuis, of in een instelling gegeven wordt. Bekijk de feiten en cijfers over de ouderenzorg (bron: Actiz) Ouderenzorg nu en in de toekomst (pdf 1 pagina).

De grotere druk op de ondersteuning thuis resulteert onder andere in oplopende tekorten bij de wijkverpleging. Een aantal cliënten moet het nu al thuis doen zonder voldoende zorg. Niet alleen door personeelstekorten, maar ook omdat afspraken met verzekeraars overschreden worden. Naast alle aandacht voor de verpleeghuiszorg moet de groep thuiswonende ouderen niet vergeten worden. Investering in de wijkverpleging is óók hard nodig! Met #wijblijventhuis herhalen ANBO en Actiz hun pleidooi: investeer óók in zorg thuis.

‘Een eigen tuintje, wat wil je nog meer?’ Waarom hij graag thuis blijft wonen? Daar hoeft Bernardus Bisselink (87) niet lang over na te denken. “Dan zit ik niet opgesloten”, verwoordt hij zijn vrees. Thuiszorg is voor hem onmisbaar, nu zijn geheugen het steeds vaker laat afweten. “Ik word gelukkig overal mee geholpen, dat gaat heel goed.” Samen met zijn vrouw geniet hij volop van zijn eigen woning. “Thuis wonen is prachtig. We hebben een mooi huis en alles is gelijkvloers. Een eigen tuintje, waar we graag zitten, een mooi uitzicht en veel bomen in de buurt. Wat wil je nog meer?”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.