Bijgewerkt: 1 augustus 2021

Cantate van Dietrich Buxtehude in de Kruiskerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
30-10-2013

Op zondag 10 november 2013 wordt weer een muzikale vesper gehouden in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A in Amstelveen. Dit keer wordt de cantate van Dietrich Buxtehude uitgevoerd door de Vesperscantorij van de Kruiskerk.

Henk Trommel leidt het koor en orkest, dat bestaat uit strijkers en basso continuo. Eric Jan Joosse bespeelt het kistorgel. Aanvang 17.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom vanaf 16.30 uur, koffie en thee staan klaar.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)
Dietrich Buxtehude (ook Dieterich, Diderich of Diderik gespeld) (ca. 1637 - 1707) was een Deense-Duitse componist, klavecinist, organist, muziekpedagoog en muziekorganisator. Op het schilderij van de Gouden Eeuw schilder Johannes Voorhout (1647- 1723) 'Häusliche Musikszene' speelt Dietrich Buxtehude op zijn viool tijdens een feest


Uitgevoerd wordt een cantate van Dietrich Buxtehude (1637 - 1707) Herzlich lieb hab' ich dich, o Herr. De Duits / Deense componist Buxtehude was een van de grote voorbeelden voor Johann Sebastian Bach, die als beginnend musicus een 400 km lange voettocht naar Lübeck maakte om de man die hij bewonderde aan het werk te zien en te horen spelen.

De tekst van de cantate is van vroeg-piëtistische oorsprong en heeft een boodschap: als de mens op God vertrouwt en zijn leven dienstbaar aan 'de naaste' leeft, kan hij allerlei kommer en kwel aan en zal hij op 'de jongste dag'  uit de dood ontwaken en oog in oog met Christus staan. De kern van de cantate is een hymne die ook in Bachs Johannes Passie te horen is en die een eeuw eerder al eens door Praetorius werd gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.