Bijgewerkt: 24 juni 2024

Carjacking in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
13-03-2012

In de middag van 12 maart 2012 heeft de politie in Zaandam een man aangehouden die ervan verdacht wordt een vrouw zaterdagnacht 10 maart van haar auto te hebben beroofd.

Op 12 maart observeerde de politie de woning van een 28-jarige man in Zaandam. Voor zijn deur stond een auto die toebehoort aan een 65-jarige vrouw uit Lelystad. Zaterdagnacht 10 maart werd zij slachtoffer van carjacking.

Nadat ze een kennis in Amsterdam-Oost had afgezet, reed ze terug naar huis. Op de kruising van de Soembawastraat met de Insulindeweg moest ze stoppen om te kijken, of er verkeer aankwam. Op dat moment stapt een man achterin haar auto.


Grotere kaart weergeven Het kruispunt Soembawastraat / Insulindeweg in Amsterdam

Een scherp voorwerp wordt in haar nek gedrukt. Een man roept, dat ze zich niet mag omdraaien. “Niet kijken.” Hij commandeert haar naar de Zeeburgerdijk te rijden. “Carjacking is gelukkig een zeldzaam fenomeen in Amsterdam”, zegt plaatsvervangend recherchechef Noord Hans Korff van het korps Amsterdam-Amstelland.

Toch adviseert hij autodeuren te sluiten. “Sluit de deuren af, zeker als u alleen in de auto zit. Voorkomen is altijd beter. Bovendien maakt u het dieven op die manier ook moeilijker om een tas uit de auto te trekken.”

Op de Zeeburgerdijk moet de vrouw de auto uit. Als de man de autosleutels opeist, ontstaat er een worsteling. Hij bedreigt de vrouw, vraagt haar of hij haar soms dood moet maken. Uiteindelijk gaat hij er met de auto en een aantal persoonlijke spullen, waaronder een portemonnee en telefoon, vandoor.

De gealarmeerde politie start direct met het onderzoek. “Het onderzoek levert een adres in Zaandam op. Daar vonden we de auto, en hebben we een man aangehouden die voldoet aan het signalement.” Korff is blij, dat ze twee dagen na de carjacking een verdachte hebben opgepakt. “Dit soort gewelddadige berovingen hebben grote impact op het slachtoffer. Ook deze vrouw is overstuur en bang.”

Carjacking?

Carjacking is een vorm van kaping, waar het strafbare feit is van het stelen van een motorvoertuig en dus ook gewapende aanval, wanneer het voertuig wordt bezet. Vaak het doel is meestal de auto en niet de bestuurder, maar door het geweld om de auto te kunnen overnemen gebeuren vaak ongelukken, of het slachtoffer psychische problemen krijgt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.