Bijgewerkt: 17 januari 2022

Casema test 30 Mb-lijnen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Amstelveenweb.com
08-12-2005

Vanaf de eerste week van januari 2006 start Casema met het testen van 30 Mb/s (upload 1,5 Mb/s) internetverbindingen via de kabel.

Voordat Casema het product commercieel uitrolt wil zij eerst ervaring opdoen door een verscheidenheid aan gebruikers met het product te laten 'werken'.
Middels een prijsvraag kunnen ook Casema internetabonnees meedingen naar de mogelijkheid om gratis deze hoge snelheid te krijgen. Het snelste consumentenproduct dat Casema op dit moment commercieel levert heeft een downloadsnelheid van 10Mb en een upload van 1050 kbit/s.

Het nieuwe 30 Mb-product (codenaam ULTRA 30) werkt gewoon met het bestaande modem. Wel moet de gebruiker een redelijk recente PC hebben met voldoende interngeheugen en Windows 2000 of XP als besturingssysteem omdat het systeem anders de aangeboden bandbreedte niet kan verwerken.

Wat is een bit en byte?

De afkorting voor bit is een kleine b (bijv. in kbps), niet te verwarren met de afkorting voor byte, een hoofdletter B. In de praktijk worden b en B vaak ten onrechte verwisseld. De betekenis moet dan blijken uit de context.

Transmissiesnelheden over seriële verbindingen worden meestal in bit/s gegeven, maar alles wat te maken heeft met de meer menselijke maat van documentopslag of -overdracht gaat meestal in bytes.

Wanneer het belangrijk is om misverstanden te voorkomen kan bit/s of byte/s worden gebruikt. Bij beschouwingen over kanalen/transmissie is eigenlijk de hoeveelheid informatie van belang en maakt het meestal niet uit hoe de informatie is georganiseerd (hoeveel bits in een byte passen).

Daarom is het juist om bij transmissielijnen/kanalen te spreken over bits per seconde.
Een byte komt eigenlijk van het Engelse by eight dat per acht betekent en is de grootte waarmee een computer iets uit het geheugen haalt.

Sinds begin jaren zeventig zijn computergeheugens vaak in 8-bit patronen opgebouwd (waardes 0 - 255) en is zo'n geval is een byte gelijk aan 8-bits.

Het woord bit is een samentrekking van het Engelse binary digit.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.