Bijgewerkt: 15 juni 2024

Casema is niet meer....leve Ziggo!

Nieuws -> Informatief

Bron: Van onze media expert
17-05-2008

Kabelexploitant Casema is sinds vandaag (vrijdag 16 mei 2008) niet meer. Ziggo heeft de plek ingenomen van wat tot vandaag de Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij was. Deze maatschappij - die toen in handen was van het Franse staatstelecombedrijf France Télécom - nam op 24 mei 2000 het kabelnet over van de gemeentelijke Signaallevering Amstelveen. Casema.

Ziggo is een gevolg van de overname door de durfkapitalisten Cinven en Warburg Pincus die Casema fuseerden met de eveneens overgenomen kabelmaatschappijen @Home en Multikabel. Sinds 1 februari 2007 zijn deze bedrijven onderdeel van hetzelfde bedrijf. Ziggo is met 3,27 miljoen klanten de grootste kabelexploitant van Nederland. Daarmee is UPC voortaan de tweede kabelaar van Nederland.

Ziggo Amstelveen
(Ziggo - 2008)

Het logo van Ziggo


Ziggo heeft een zware financiële last te verwerken die door de klanten uiteindelijk moet worden opgehoest. Het bedrijf kent een schulden van 5,36 miljard euro, omdat het de hoge overnamesommen moet terugverdienen die als leningen door de eigenaar zijn uitgezet. Het balanstotaal van het bedrijf is 6 miljard, terwijl de kabelaar een omzet van 1,1 miljard op jaarbasis draait. Ziggo draaide in 2007 een verlies door rentelasten van maar liefst 444 miljoen euro. Bij verlies van veel klanten, nemen de banken het bedrijf over, aangezien het hele bedrijf in onderpand is gegeven ter garantie van de leningen.

Ziggo zegt vooral klantvriendelijk te willen werken en vooral te willen luisteren naar haar klanten. Het aanbod blijft vooralsnog gewoon hetzelfde. Ook de (oude) mailadressen met @casema.net blijven hetzelfde evenals voor Orange/Wanadoo Cable gebruikers. Nieuwe internet-kabelklanten krijgen een Ziggo-e-mailadres. De kabelinternetabonnementen heten voortaan bij Ziggo Internet Z1/Z2 of Z3.

Op televisie wil Ziggo per januari 2009, 4 analoge zenders hebben geschrapt uit het aanbod om digitale kabeltelevisie te promoten. Eén daarvan is het zogeheten etalagekanaal. Het mozaïekkanaal is in aanloop daarnaar al gewijzigd in een informatie/previewkanaal. In september zal ARTE uit het analoge aanbod verdwijnen. Welke andere twee kanalen zullen digitaliseren is nog niet duidelijk.

Wel is duidelijk dat er een digitale basisbijdrage komt gebruikers van het digitale standaardpakket die verder geen telefonie of internetdiensten van Ziggo afnemen. Het digitale standaardpakket biedt via de kabel circa 50 tv-zenders. In Amstelveen zal de prijs van het radio/tv-standaardpakket per januari 2009 bij Ziggo worden verhoogd naar circa 16 euro per maand. Nu is dat nog 13,70 euro.

Dit is een gevolg van het niet naleven door de gemeente van het kabelcontract en het verliezen van rechtszaken. Het standaardpakket kabeltelevisie heet bij Ziggo voortaan Televisie Z1. Het digitale pluspakket heet Televisie Z2.

Ziggo concurreert in de markt vooral met KPN (internet, Digitenne en telefonie) alsmede met het satellietbedrijf Canal Digitaal Satelliet (satelliettelevisie).

Websites Ziggo: http://www.ziggo.nl en http://corp.ziggo.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.