Bijgewerkt: 9 december 2022

Centrum Seksueel Geweld Noord- Holland is geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Centrum Seksueel Geweld
02-02-2016

Hulp na aanranding, of verkrachting.: Centrum Seksueel Geweld Noord- Holland helpt slachtoffers van seksueel geweld

Het Centrum Seksueel Geweld ( CSG) Noord- Holland is op 1 februari 2016 van start gegaan. Het CSG biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kortgeleden een aanranding, of verkrachting heeft meegemaakt. Het doel van het CSG is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk goede en gerichte zorg te bieden. Een slachtoffer van een aanranding, of verkrachting heeft lichamelijke en psychische hulp nodig en informatie om een besluit te kunnen nemen over het doen van aangifte.

Foto Amstelveen
(Bron CSG - 2016)

Seksueel Geweld Centra in Nederland


Het Centrum Seksueel Geweld maakt dit mogelijk. Binnen het CSG wordt medische, psychologische en forensische hulp geboden. De samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie binnen het centrum voorkomt dat slachtoffers iedere keer opnieuw hun verhaal moeten doen en op verschillende plekken hulp moeten zoeken. Een adequate eerste opvang door professionals verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten, zoals een posttraumatische stressstoornis.

In Nederland ontstaat een landelijk netwerk van CSG’s die allen volgens landelijke kwaliteitscriteria werken. Sinds 26 januari is er 24 uur per dag een speciale hulplijn voor slachtoffers van aanranding en verkrachting. Op 0800-0188 neemt de landelijke meldkamer van het Centrum Seksueel Geweld de telefoon op en brengt het slachtoffer in contact met het meest nabije centrum.

Voor wie? Het Centrum Seksueel Geweld is er voor vrouwen en mannen, meisjes en jongens van alle leeftijden die kortgeleden een aanranding, of verkrachting hebben meegemaakt. Slachtoffers van seksueel geweld, dat langer geleden plaatsvond, zijn ook welkom bij het centrum. Ook slachtoffers die geen aangifte willen doen, kunnen bij het CSG Noord-Holland terecht.

Door wie? Het CSG Noord-Holland is een samenwerking tussen Veilig Thuis Kennemerland, Spaarne Gasthuis, Politie-eenheid Noord-Holland en Kenter Jeugdhulp. Het CSG Noord-Holland heeft als tiende in Nederland zijn deuren geopend. Het CSG Noord-Holland en het Multi Disciplinaire Aanpak Kindermishandeling (MDC-K) zijn gevestigd op dezelfde locatie in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Contact: Het CSG Noord-Holland is sinds 1 februari 2016, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het landelijke telefoonnummer op 0800-0188 en via het regionale telefoonnummer op 088-8006262. Kijk voor meer informatie op www.centrumseksueelgeweld.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.