Bijgewerkt: 15 september 2024

Chaos bij RTV-Amstelveen stilgehouden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
14-01-2009

Wethouder Frans Hellendall en de gemeenteraad hebben lange tijd grote problemen die bij de lokale omroep RTV Amstelveen spelen, uit de openbaarheid gehouden. Het gaat om financiële chaos -mogelijk fraude - een bijna-faillissement, extra financiële steun en een juridische procedure.

In april 2008 jaar trad een nieuw bestuur aan bij RTV Amstelveen, nadat er problemen waren gerezen met de Stichting Global Start, dat een aantal mensen bij de omroep liet werken op werkervaringsplaatsen. Met die plaatsen was meer geld gemoeid dan een kleine lokale omroep zich kan permitteren en bovendien was er sprake van belangenverstrengeling doordat de medeoprichter van Global Start ook directeur was bij RTV Amstelveen.

Lohuis Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Gerard Lohuis directeur van P60 en bestuurslid van RTV-Amstelveen op een archiefbeeld


In het voorjaar van 2008 werden alle banden tussen RTV Amstelveen en Global Start verbroken. Wat overbleef, was een administratieve en financiële chaos, waar het nieuwe bestuur orde in probeert te brengen. In de zomer ging de omroep bijna failliet, maar de gemeente stopte de omroep in alle stilte geld toe om de zaak draaiende te houden.

Inmiddels loopt er een juridische procedure van RTV Amstelveen en de gemeente tegen Global Start om de boekhouding volledig boven tafel te krijgen. „Allerlei betalingen waren niet gefactureerd," zegt bestuurslid Gerard Lohuis, die ook directeur is van poppodium P60. „Daardoor was het bijvoorbeeld onmogelijk btw terug te vragen."

Het gemeentebestuur, dat de laatste jaren tonnen gestoken heeft in de lokale omroep, heeft de afwikkeling tot dusver binnenskamers gehouden, maar GroenLinks-raadslid Paul Regouin meent dat het publieke belang ermee gediend is dat de zaak openbaar wordt. Hij heeft daarom de vertrouwelijkheid doorbroken door publiekelijk vragen te stellen aan Burgemeester en Wethouders.

Lohuis Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De Bibliotheek Middenhoven aan de Orion 19 in 2007, toen de gemeente besloten om hier de Vereniging Historisch Amstelveen, de lokale radio- en televisiezender (RTVA) en een kleinere bibliotheek te huisvesten. Het verhuurbare vloeroppervlak van het pand bedraagt 1.390 vierkante meter. Na de ingrijpende verbouwing wordt 780 vierkante meter door de bibliotheek gebruikt, 360 door de historische vereniging en 250 door de lokale radio. De totale verbouwingskosten: 685.000 euro.


Omroep bouwt aan herstel

Regouin wil onder meer weten waarom B en W ondanks een dreigend faillissement een kostbare verbouwing in de bibliotheek aan Orion heeft doorgezet als nieuwe huisvesting voor RTV Amstelveen. Ook wil hij weten waarom afgelopen zomer nog eens ruim 13 duizend euro is verstrekt en wat de financiële risico's voor de gemeente zijn in de zaak.

De omroep, die nu weer helemaal op vrijwilligers draait, is bezig naast de kabelkrant de programmering voor de radio te verbeteren en uit te breiden. Momenteel is de radio alleen via de kabel en internet te volgen. De zendermast voor ether uitzendingen is vorig jaar gestolen, maar de verwachting is dat eind deze maand een nieuwe, hogere zender op P60 in de lucht is.

Een oude wens is het maken van televisie. „Daar komt nogal wat bij kijken," zegt bestuurslid Gerard Lohuis. „Als we dat gaan doen, dan willen we het goed doen. Maar eerst willen we de radio goed geregeld hebben." Lohuis hoopt dat RTV Amstelveens eind dit jaar, begin volgend jaar ver genoeg is voor televisie. Dat moet wel betaald worden uit de huidige 42 duizend euro per jaar die de gemeente bijdraagt.

Lohuis hoopt op meer. „Normaal is een euro per hoofd van de bevolking subsidie voor de exploitatie van lokale omroepen," zegt hij. „Met 42 duizend euro per jaar zitten we maar op de helft. We hebben een aanvraag gedaan voor verhoging van de subsidie."



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.