Bijgewerkt: 23 november 2024

Chemische stoffen bovenaan de jaarlijkse lijst van gezondheidsrisico's

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
13-03-2023

Op 13 maart 2023 publiceerde de Europese Commissie haar jaarverslag over Safety Gate, het Europese systeem voor snelle waarschuwingen voor gevaarlijke non-foodproducten. Het rapport behandelt waarschuwingen die in 2022 zijn gemeld en de reacties van de nationale autoriteiten.

Gezondheidsrisico's in verband met chemische stoffen waren het meest gemelde type risico, dat ook in een grotere verscheidenheid aan producten werd aangetroffen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar staan speelgoed en auto's bovenaan de lijst van meest gemelde productcategorieën.

Belangrijkste bevindingen van het rapport. In 2022 reageerden de autoriteiten van de 30 deelnemende landen van het Safety Gate-netwerk (EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) op 2.117 waarschuwingen met 3.932 vervolgacties. In elke lidstaat volgden de markttoezichtautoriteiten de waarschuwingen regelmatig op en wisselden aanvullende informatie uit. 84% van de vervolgacties omvatte aanvullende nationale maatregelen. Zo ontdekten de Oostenrijkse markttoezichtautoriteiten speelgoed met gemakkelijk losneembare onderdelen, wat een verstikkingsrisico voor kinderen met zich meebracht. Na een melding van de Oostenrijkse autoriteiten op Safety Gate, identificeerden de Sloveense autoriteiten het speelgoed op hun markt en konden detailhandelaren het product snel terugroepen.

In 2022 werden risico's met betrekking tot chemische stoffen, verwondingen en verstikking het meest gemeld. De lijst met de meest gemelde productcategorieën werd aangevoerd door speelgoed, gevolgd door motorvoertuigen, cosmetica, kleding en elektrische apparaten. Vorig jaar hadden cosmetische producten een aanzienlijk hoger aantal waarschuwingen met betrekking tot de aanwezigheid van onlangs verboden chemische stoffen in parfums en crèmes.

Foto Amstelveen
(Foto © European Union - 2020)

Didier Reynders EU-commissaris voor Justitie en Consumentenzaken: 'Safety Gate heeft bewezen een uiterst betrouwbaar hulpmiddel te zijn voor markttoezichtautoriteiten om consumenten veilige en gevaarlijke producten van de markt te houden, ongeacht of ze zich in een schap of in een online winkelwagentje bevinden. Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe oplossingen - dit belangrijke platform heeft ons geholpen om een snelle en effici?nte uitwisseling van informatie in stand te houden, terwijl we doorgaan met het aanpassen van onze tools aan het digitale tijdperk, en om de samenwerking tussen nationale autoriteiten te versterken.'

De sterke toename van waarschuwingen met betrekking tot chemische risico's was echter niet alleen te wijten aan cosmetica, aangezien chemische risico's in een breder scala aan producten werden geïdentificeerd. Bepaalde soorten speelgoed bevatten bijvoorbeeld een te hoge concentratie ftalaten, wat risico's met zich meebrengt voor het voortplantingssysteem.

Volgende stappen. Op 30 juni 2021 heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een nieuwe verordening algemene productveiligheid, die de huidige richtlijn algemene productveiligheid zal vervangen. De verordening zal het algemene kader voor de veiligheid van non-foodconsumentenproducten moderniseren, haar rol als vangnet voor consumenten behouden en ervoor zorgen dat de veiligheidsuitdagingen van nieuwe technologieën en de groei van onlineverkopen worden aangepakt.

De verordening algemene productveiligheid zal ertoe bijdragen dat alleen veilige producten worden verkocht in de EU, zowel online als in winkels, in de EU of elders. Het zal de handhaving van productveiligheidsregels, het markttoezicht op stoomlijnen en het terugroepen van gevaarlijke non-foodproducten aanzienlijk verbeteren.

Achtergrond. Sinds 2003 maakt de Safety Gate een snelle uitwisseling van informatie mogelijk tussen EU/EER-lidstaten en de Europese Commissie over gevaarlijke non-foodproducten die een risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van consumenten. Er kunnen passende vervolgacties worden ondernomen en producten kunnen van de markt worden gehaald.

Om de verspreiding van informatie naar het publiek te vergemakkelijken, beheert de Commissie ook de openbare Safety Gate-website, die een moderne en gebruiksvriendelijke interface heeft om het meldingsproces te vergemakkelijken. Pagina's zijn vertaald in alle EU-talen, naast IJslands, Noors en sinds kort ook Arabisch en Oekraïens. Bedrijven kunnen de Business Gateway ook gebruiken om nationale autoriteiten snel en efficiënt te informeren over beveiligingsproblemen met betrekking tot een product dat ze op de markt hebben gebracht.

De Product Safety Pledge bevat ook specifieke vrijwillige acties voor marktplaatsen om aanbiedingen van onveilige producten van hun platforms te verwijderen. 11 online marktplaatsen hebben deze overeenkomst al ondertekend: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy en Joom. Het laatste voortgangsrapport van de Product Safety Pledge is online beschikbaar.

Vorig jaar lanceerde de Commissie ook een nieuwe tool voor e-surveillance, genaamd "webcrawler". De tool is bedoeld om de nationale autoriteiten verder te ondersteunen bij het opsporen van online aanbiedingen van gevaarlijke producten die in Safety Gate zijn gesignaleerd. Het identificeert al deze aanbiedingen en maakt er automatisch een lijst van, waardoor handhavingsinstanties de aanbieder kunnen opsporen en de daadwerkelijke intrekking van deze aanbiedingen kunnen gelasten, waardoor acties kunnen worden geharmoniseerd en de uitdagingen van het toezicht op de onlineverkoop van gevaarlijke producten kunnen worden aangepakt. In de afgelopen 6 maanden heeft de tool 939 waarschuwingen helpen verwerken, wat resulteerde in bijna 616.000 geanalyseerde websites.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.