Bijgewerkt: 28 maart 2024

Classificatie van het Omicron virus

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO/Wikipedia
27-11-2021

De technische adviesgroep inzake de evolutie van het SARS-CoV-2-virus (TAG-VE) is een onafhankelijke groep van deskundigen die de evolutie van SARS-CoV-2 periodiek monitort en evalueert en beoordeelt of specifieke mutaties en combinaties van mutaties het gedrag van het virus veranderen. De TAG-VE is op 26 november 2021 bijeengeroepen om de SARS-CoV-2-variant te beoordelen: B.1.1.529 – meldt de WHO (World Health Organization) de Wereldgezondheidsorganisatie.

De B.1.1.529-variant werd op 24 november 2021 voor het eerst vanuit Zuid-Afrika aan de WHO gemeld. De epidemiologische situatie in Zuid-Afrika werd gekenmerkt door drie duidelijke pieken in gemelde gevallen, waarvan de laatste voornamelijk de Delta-variant betrof. In de afgelopen weken is het aantal besmettingen sterk toegenomen, wat samenviel met de ontdekking van de B.1.1.529-variant. De eerste bekende bevestigde B.1.1.529-infectie was afkomstig van een monster dat op 9 november 2021 werd verzameld.



Deze variant heeft een groot aantal mutaties, waarvan sommige verontrustend zijn. Voorlopige aanwijzingen duiden op een verhoogd risico van herinfectie met deze variant, in vergelijking met andere VOC's. Het aantal gevallen van deze variant lijkt toe te nemen in bijna alle provincies van Zuid-Afrika. De huidige SARS-CoV-2 PCR-diagnostiek blijft deze variant detecteren. Verscheidene laboratoria hebben aangegeven dat bij een veelgebruikte PCR-test een van de drie doelgenen niet wordt gedetecteerd (S-gen dropout of S-gen target failure genoemd) en dat deze test daarom als marker voor deze variant kan worden gebruikt, in afwachting van bevestiging door middel van sequencing. Met deze aanpak is deze variant sneller opgespoord dan eerdere besmettingshaarden, wat suggereert dat deze variant een groeivoordeel kan hebben.

Er zijn een aantal studies aan de gang en de TAG-VE (The Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution) zal deze variant blijven evalueren. De WHO zal nieuwe bevindingen zo nodig aan de lidstaten en het publiek meedelen. Op basis van het gepresenteerde bewijsmateriaal dat wijst op een schadelijke verandering in de epidemiologie van COVID-19, heeft de TAG-VE de WHO geadviseerd deze variant aan te merken als een VOC, en de WHO heeft B.1.1.529 aangewezen als een VOC, met de naam Omicron.

Omicron /ˈɒmɪkrɒn, oʊˈmaɪkrɒn/ (hoofdletter Ο, kleine letter ο, letterlijk 'kleine o': όμικρον < ὂ μικρόν - ò mikrón, micron betekent 'klein' in tegenstelling tot omega) is de 15de letter van het Griekse alfabet. In het systeem van Griekse cijfers heeft hij een waarde van 70. Deze letter is afgeleid van de Fenicische letter ayin.


.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.