Bijgewerkt: 27 september 2024

Code geel in Nederland op 27 september 2024

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
27-09-2024

In de kustgebieden op vrijdag 27 september 2024 kunnen zware windstoten ochtend en middag plaatselijk leiden tot schade en overlast. Verkeer en buitenactiviteiten, waaronder watersport, kunnen hinder ondervinden. In feite storm Aitor is de eerste herfsstorm van 2024.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2024)

Code geel in Nederland op 27 september 2024


Aitor is een Baskische mannelijke voornaam, bedacht door Agosti Xaho voor een Baskische voorouderlijke patriarch die afstamt van de Bijbelse Tubal in zijn werk "De legende van Aitor" (gepubliceerd in het Frans in het tijdschrift Ariel, 1845.

Er is kans op het afbreken van boomtakken en ook rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen kunnen gevaar opleveren. In de loop van de middag nemen de windstoten af – meldt het (KNMI) het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.




Wat betekenen de kleurcodes? Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal. De KNMI kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden. De website Meteoalarm geeft alle uitstaande waarschuwingen van Europese landen weer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.