Bijgewerkt: 5 december 2022

College Amstelveen tegen huisvestingsplicht onderwijs

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-07-2010

Het college van Amstelveen stelt de gemeenteraad voor de Stichting Cosmicus uit Rotterdam niet op het 'plan van scholen' te plaatsen. Het verzoek van de school lijkt op willekeur gebaseerd te zijn en ouders hebben bij de gemeente nooit aangegeven, dat er behoefte is aan dergelijk onderwijs. Daarnaast is er in Amstelveen al een ruim aanbod van basisscholen. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad op 7 juli 2010 dit onderwerp.

Cosmicus diende eerder dit jaar een aanvraag in bij de gemeente Amstelveen om een algemeen bijzondere basisschool te stichten. Hierbij voegde de stichting een indirecte meting met Hilversum als referentie gemeente. Het college van burgemeester en wethouders acht deze meting ongeschikt.

VVD wethouder Herbert Raat van onderwijs: ‘Hilversum is niet te vergelijken met Amstelveen. In Hilversum zijn al vier algemeen bijzondere scholen, die al langere tijd deel uitmaken van het onderwijslandschap. Dit leidt tot een extreem hoog percentage potentiële leerlingen dat landelijk zijn gelijke niet kent.

Daarnaast wijkt de demografie van Amstelveen af van het landelijk beeld, waardoor vergelijking lastig is. Alleen een directe meting kan uitsluitsel bieden. Wij willen dan ook, liefst samen met anderen gemeenten, de wet aan laten passen en een directe meting verplicht maken’.

De vrijheid van onderwijs staat in Amstelveen absoluut niet ter discussie. De gemeente heeft een rijke diversiteit aan scholen met diverse richtingen zoals protestants christelijk, openbaar, katholiek en een vrije school. Bovendien is er een internationale school met een algemeen bijzonder karakter.  De komende jaren investeert de gemeente 80 miljoen euro in de verbouw en nieuwbouw van deze scholen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.