Bijgewerkt: 16 oktober 2024

College Amstelveen wil van deel gemeentelijke kunstcollectie verkopen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-10-2024

Er is de afgelopen paar jaar hard gewerkt aan het op orde brengen van de gemeentelijke collectie binnenkunst. Na het opstellen van het Collectieplan Amstelveen is gekomen tot een kleinere, maar kwalitatief sterke collectie die beter zichtbaar te maken is voor het publiek. De gemeente wil onder meer de inwoners van Amstelveen de kans bieden de af te stoten kunstwerken te kopen op een verkoopdag.

Na een inventarisatie van alle kunstwerken en de taxatie en restauratie van bijzondere stukken, is het Collectieplan Amstelveen opgesteld om het beheer en behoud in de toekomst te waarborgen. In het collectieplan staan selectiecriteria voor de gemeentelijke kunstcollectie waarop de collectie binnenkunst is beoordeeld. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) en na beoordeling door twee onafhankelijke deskundigen is gekomen tot een lijst met werken die beoogd zijn af te stoten. De te behouden collectie kenmerkt zich door een duidelijke relatie met Amstelveen of zijn van zo’n kwaliteit dat deze de collectie verrijken. De huidige collectie is in de jaren verzameld zonder eenduidig kader. Er zitten dubbele werken in en sommige kunstenaars zijn oververtegenwoordigd.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Marloes Vereecken, Joris Nagtegaal, wethouder Herbert Raat en Janneke Luns bij het kunstdepot van gemeente Amstelveen

Openbare verkoop. 'De kleinere collectie vertelt veel beter het verhaal van Amstelveen' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur). 'Daarnaast is het verschrikkelijk zonde als kunstwerken niet tentoongesteld worden en in depot blijven liggen, zoals de afgelopen jaren is gebeurd. Wij willen onze inwoners juist inspireren met onze kunst en ze ervan laten genieten. De collectie binnenkunst bestaat straks uit ruim 500 kunstwerken. Dat betekent dat er ongeveer 450 buiten de nieuwe collectie vallen. Begin volgend jaar willen we de inwoners van Amstelveen de kans bieden één of meerdere van deze kunstwerken in hun bezit te krijgen. Dit doen we door een openbare verkoop te organiseren in één van de culturele instellingen. Iedereen is welkom.'

Af te stoten kunst. Het afstotingsproces vindt plaats binnen de voorschriften van de Erfgoedwet. De gemeente wil de werken tegen een schappelijke prijs verkopen aan inwoners, maatschappelijke organisaties dan wel personeel. Voorafgaand aan de verkoop benaderen we de Amstelveense musea of zij interesse hebben in schenking van enkele werken. De komende tijd worden de laatste stappen genomen om het proces zorgvuldig af te ronden.

In totaal zijn 471 werken beoogd om af te stoten met een totale taxatiewaarde in het economisch verkeer van ongeveer € 55.000. Deze werken willen we tegen een schappelijke prijs verkopen aan inwoners, maatschappelijke organisaties en personeel. Voorafgaand aan de verkoop wordt aan de Amstelveense musea gevraagd of zij interesse hebben in schenking van enkele werken. Daarmee worden er uiteindelijk weer meer werken zichtbaar voor inwoners.

Zo wordt onder andere contact opgenomen met enkele kunstenaars, waar meerdere werken van beoogd zijn af te stoten. Na afstoting bestaat de binnenkunstcollectie naar verwachting uit ruim 500 werken verdeeld over de volgende deelcollecties: de Kerncollectie, de Topografische Atlas en Amstelporselein. De overgebleven collectie willen we zoveel mogelijk zichtbaar maken voor het publiek.

Het proces. Het College heeft dinsdag 8 oktober 2024 ingestemd met de lijst van kunstwerken die beoogd zijn af te stoten. Deze lijst met kunstwerken ligt de komende zes weken ter inzage. De lijst is op te vragen via kunstencultuur@amstelveen.nl. Mocht u meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met kunstencultuur@amstelveen.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.