Bijgewerkt: 18 oktober 2024

College B en W waarschuwt ouders voor gevaar fatbikes

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-07-2024

Het College van Burgemeester en Wethouders Amstelveen stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Uit berichtgeving blijkt dat ongeveer de helft van de fatbike-slachtoffers die alleen al dit jaar op de spoedeisende hulp belandden tussen de 10 en 14 jaar oud waren. 'Wij maken ons hierover grote zorgen. Wij willen dat alle Amstelveense kinderen veilig tussen huis en school kunnen fietsen. Daarom zijn we samen met Veilig Verkeer Nederland bijvoorbeeld bezig om knelpunten op schoolroutes aan te pakken. Maar we maken ons ook zorgen over de hoeveelheid jonge kinderen die op een opgevoerde fatbike naar school fietsen. Zeker nu we dit terugzien in de cijfers op de spoedeisende hulp. Het gaat om de veiligheid van kinderen, ook uw kind. Laten we het samen veiliger maken' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Verkeer.

Regels en risico’s. 'Als college maken we ons zorgen om de veiligheid van kinderen en van alle weggebruikers. We vinden het heel belangrijk dat ouders/verzorgers de risico’s en regels goed kennen van een e-bike, waaronder de nu zo populaire fatbikes”, vult. “Daarom hebben we ervoor gekozen een brief te sturen aan de ouders/verzorgers van kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan. Daarin staan alle regels uitgelegd en de risico’s van bijvoorbeeld een opgevoerde fiets duidelijk beschreven' - Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd en Onderwijs aan.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd en Onderwijs en Herbert Raat (VVD) wethouder Verkeer en een jonge fatbike gebruiker aan het Kazernepad

Veiligheidseisen. In de brief wordt onder meer gewaarschuwd voor het kopen van goedkopere fatbikes via (online) aanbieders, omdat deze vaak niet voldoen aan de veiligheidseisen. Uit de brief:

'Wist u dat: Een opgevoerde e-bike/fatbike verboden is op de openbare weg en dus illegaal? De trapondersteuning mag tot maximaal 25km/u gaan. U met een illegale fiets een groot risico loopt omdat u niet verzekerd bent? En u bij een ongeluk dus zelf voor de kosten opdraait ? De politie handhaaft op opgevoerde en illegale e-bikes/fatbikes? De boete 310 euro is, en de fiets in beslag genomen kan worden?

Deze regels niet voor niets zijn, omdat kinderen en jonge tieners er nog niet aan toe zijn om op hoge snelheid snel beslissingen te nemen in het verkeer?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.