Bijgewerkt: 9 december 2022

College van B en W van Amstelveen vergadert bij de Internationale School

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-04-2015

Vergaderingen van het college van B en W van Amstelveen vinden niet alleen meer in de collegekamer van het raadhuis plaats. Iedere maand vergadert het college bij een instelling, wijkcentrum, ondernemer, of andere organisatie. Dit keer was zij te gast bij de Internationale School (ISA).

De ISA is een particuliere school in Amstelveen die Engelstalig onderwijs aanbiedt voor de leeftijdsgroepen van 2 tot 19 jaar. De leerlingen bestaan voornamelijk uit kinderen van expats. De school werd opgericht in 1964 en heeft een capaciteit van 1400 leerlingen, van wie de grootste groepen uit de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, India en Zuid-Korea komen.

De ISA is één van de vele voorzieningen die Amstelveen heeft voor de grote groep expats. Amstelveen heeft – zo blijkt uit gegevens van het CBS - na Wassenaar het grootste aantal expats in Nederland (7,55 %). 14% van de Amstelveners heeft een andere nationaliteit. Er zijn meer dan 134 verschillende nationaliteiten in Amstelveen. De grootste groep wordt gevormd door de Indiase gemeenschap (2.000) gevolgd door de Japanse gemeenschap (1.400). De expatgemeenschap is van groot belang voor Amstelveen als vestigingsstad van internationale bedrijven.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveenweb.com - 2015)

Het College van B en W van Amstelveen met de bestuurders van ISA op 21 april 2015


Amstelveen als internationale vestigingsstad

Amstelveen is een speler van belang in de metropoolregio Amsterdam. Zakelijke dienstverlening, handel en vervoer zijn de voornaamste activiteiten. Gelegen aan de rand van Amsterdam en vlakbij Schiphol is de stad goed bereikbaar. Hierdoor is een groot aantal internationale bedrijven in Amstelveen neergestreken. En met die bedrijven grote groepen expats. Amstelveen biedt expats vele faciliteiten. Naast de Internationale School is er een Japanse kleuterschool en een Koreaanse zaterdagschool.

Daarnaast heeft het Amstelland Ziekenhuis een fysieke ‘Japan desk’ en een digitale ‘Indian desk’. En in Amstelveen zit een Japanse tandarts waar Japanners uit heel Nederland naartoe komen. In het kielzog van de expats zijn de buitenlandse specialiteitenwinkels en restaurants naar Amstelveen gekomen. Daarnaast zijn er festiviteiten waar alle bevolkingsgroepen elkaar kunnen vinden (Japanfestival, Cherryblossom, Diwali). Dit soort festiviteiten zorgt voor verbinding tussen expats en de Amstelveense inwoners. De evenementen worden veelal druk bezocht.

Handelsmissies naar met name India en Japan zijn van groot belang voor Amstelveen en de Amsterdamse regio. Tijdens deze reizen worden de hoofdkantoren aangedaan van bedrijven die een vestiging hebben in Amstelveen en de Amsterdamse regio. Het gaat om relatiebeheer, wat zeer gewaardeerd wordt. Daarnaast worden nieuwe bedrijven bezocht en seminars georganiseerd om nieuwe bedrijven  te interesseren naar onze regio te komen. Dat zorgt nieuwe bedrijven in Amstelveen en de regio en daarmee voor werkgelegenheid.

Het college vergadert regelmatig buiten de deur. Zij bezoekt hierbij verschillende organisaties en instellingen. Eerder vergaderde het college bij het Zonnehuis, Olmenhof, het Oude Dorp en bij ondernemerscentrum Nest. Het college bedenkt niet alleen zelf, waar zij gaat vergaderen. Bedrijven, instellingen en andere organisaties kunnen de gemeente, via de website, uitnodigen.

Uiteraard neemt het college voor, of na de B en W vergadering graag een kijkje in de organisatie. Het besluit om ook op andere plekken in de stad te vergaderen past bij de manier waarop het college Amstelveen wil besturen: dicht bij de Amstelveners, met oog op, wat er leeft in de samenleving.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.