Commotie over plan Schiphol
Nieuws -> SchipholBron: Amstelveens Weekblad
02-10-2008
Organisaties van omwonenden van Schiphol, die verenigd zijn in de Vereniging Gezamenlijke Platforms, zijn weggelopen van de zogeheten Alderstafel, het overleg waar onder leiding van PvdA-coryfee Hans Alders wordt onderhandeld over de toekomst van de luchthaven tot het jaar 2020.
Een meerderheid van de platforms is ontevreden over de manier waarop volgens het advies van de tafel in de toekomst moet worden omgegaan met vliegtuiglawaai. Zij vrezen dat omwonenden in de toekomst de wettelijke bescherming verliezen die de huidige regels bieden.
Volgens de laatste voorstellen aan de Alderstafel zou het huidige systeem van handhavingspunten waar het lawaai een wettelijk niveau niet mag overschrijden, worden vervangen door een uitgebreid systeem van afspraken tussen luchtvaartsector en omwonenden ('Vliegen Volgens Afspraak'). De aanleiding voor een nieuw systeem is dat de politiek de bestaande situatie te ondoorzichtig vindt.
Volgens critici wordt het voorgestelde nieuwe systeem van afspraken ook weer zeer complex en moeilijk handhaafbaar. Er leven dan ook grote twijfels of de afspraken een bescherming kunnen bieden aan de omwonenden die gelijkwaardig is aan de huidige regels.
De platforms bezetten één stoel aan de Alderstafel. Daarnaast zijn er twee bewoners vertegenwoordigers die namens de CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol) aan de tafel meepraten. Deze vertegenwoordigers blijven ondanks het weglopen van de platforms gewoon aan de Alderstafel deelnemen.
Tussen CROS'ers en de platforms bestaan grote verschillen van inzicht, maar ook de platforms onderling zijn het niet eens. Zo kan een minderheid van de platforms wel leven met het Alderstafel-advies. De SWAB (Schiphol Werkgroep Amstelveen Buitenveldert) is tegen.
Een belangrijk punt voor omwonenden in het overleg is altijd geweest het in de toekomst beperken van het aantal starts en landingen op Schiphol tot maximaal 500.000 per jaar. Nu zijn dat er rond 440.000. Jan Griese, bestuurder van de Vereniging Gezamenlijke Platforms en voorzitter van de SWAB (Schiphol Werkgroep Amstelveen Buitenveldert), kan niet meer zeggen dan dat het enigszins die richting uitgaat. „Maar er spelen daarin ook zaken mee als het uitplaatsen van vluchten naar regionale luchthavens en het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken."