Bijgewerkt: 26 november 2022

Compacter en goedkoper elektrische laadpaal ontwikkeld

Nieuws -> Informatief

Bron: Netbeheer NL
23-02-2014

In een pilot van netbeheerders en stichting e-laad is in samenspraak met laadpaalfabrikanten een compactere elektrische laadpaal ontwikkeld. Doordat de nieuwe ranke laadpaal minder componenten heeft en lichter is, kan deze aanzienlijk voordeliger worden geproduceerd en geplaatst. De prijs van een laadpaal daalt daardoor naar verwachting van circa € 5.000,- naar slechts € 2.000,-. Een aanzienlijke besparing die ertoe zal bijdragen, dat aan de toenemende vraag naar publieke laadpunten kan worden voldaan.

Verdere groei van elektrisch vervoer

Netbeheerders Liander en Enexis hebben in samenspraak met stichting e-laad het initiatief genomen om tot vereenvoudigde laadpalen te komen. De netbeheerders hebben de specificaties van de aansluiting vereenvoudigd. Onder meer de aansluitwaarde en de bemetering van de laadpaal zijn aangepast. Deze pilot is uitgevoerd op uitdrukkelijke wens van het ministerie van Economische Zaken en het Formule E-team.Elektrisch rijden is schoon, stil en zuinig. Door de noodzakelijke infrastructuur voor elektrisch vervoer beter betaalbaar te maken, kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar publieke laadpunten. Hiermee wordt een verdere groei van elektrisch rijden, zoals beoogd door de Rijksoverheid (200.000 elektrische auto’s in 2020) mogelijk gemaakt.

Compacter en lichter

Door minder componenten te gebruiken, kan de prijs van een laadpaal omlaag. Met een compactere netwerkaansluiting kan gebruik worden gemaakt van een rankere behuizing die beter past in het straatbeeld. Hierdoor daalt ook het gewicht van de laadpaal, waardoor bij plaatsing een monteur minder nodig is. De nieuwe generatie laadpalen is snel en uniform te monteren. Uit de pilot is gebleken, dat de nieuwe laadpalen een goede, compacte en goedkope oplossing zijn voor publieke laadpunten zonder concessies te doen aan de veiligheid en betrouwbaarheid.

Landelijke standaard

De compactere laadpalen kunnen in een groot deel van Nederland worden geplaatst. De specificaties, waaraan de vereenvoudigde laadpalen moeten voldoen, zijn voor alle marktpartijen en gemeenten beschikbaar (pdf). Op korte termijn vindt een seminar plaats over de nieuwe specificaties.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.