Compensatie bij storing telefonie en internet
Nieuws -> OverheidBron: Rijksoverheid
22-05-2013
Telecomproviders worden verplicht bij storingen van telefonie en internet hun klanten te compenseren. Er komen in de wet minimale eisen te staan, waaraan een compensatieregeling moet voldoen. Deze eisen gaan voor zowel mobiele als vaste telefonie en internet gelden. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) woensdag 22 mei 2013 aan de Tweede Kamer.
'Je betaalt als consument om te kunnen bellen en internetten,' aldus minister Kamp. 'Als die dienst langer dan 12 uur uitvalt, is het heel redelijk, dat je daar voor wordt gecompenseerd.' Compensatie wordt verplicht bij een storing die langer dan 12 uur duurt. De vergoeding wordt gekoppeld aan de maandelijkse abonnementskosten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Telecomproviders worden verplicht bij storingen van telefonie en internet hun klanten te compenseren, als die dienst langer dan 12 uur uitvalt
Bij een storing tussen 12 en 24 uur heeft de klant recht op ten minste 1/30 van de maandelijkse abonnementskosten. Een storing tussen 24 en 48 uur geeft recht op een compensatie van 2/30 van de maandelijkse abonnementskosten enzovoort.
Minister Kamp: 'De vorm, waarin de consument wordt gecompenseerd laat ik over aan de aanbieder. De compensatie kan financieel zijn, bijvoorbeeld een teruggave van een deel van het abonnementsgeld. Ook een compensatie in natura behoort tot de mogelijkheden, indien de economische waarde hiervan voor de consument helder en gelijkwaardig is. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van extra beltegoed.
Het recht op compensatie zal ook gelden voor de zakelijke gebruiker. Hiermee zet ik alvast één stap in de richting van meer bescherming van de zakelijke gebruiker. Zoals eerder aangekondigd, zal ik met de markt verkennen hoe de positie van de zakelijke gebruiker verder kan worden verbeterd.
Met dit minimum houden telecomproviders voldoende ruimte zich te onderscheiden van hun concurrenten. De compensatieregeling gaat ook gelden voor de zakelijke klanten van providers. Begin 2014 stuurt minister Kamp een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.