Bijgewerkt: 25 december 2024

'Componisten in oorlogstijd' tentoonstelling in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Kruiskerk Amstelveen
11-09-2024

Op zondag 22 september 2024 openen om 12.00 uur zich de deuren voor een bijzondere tentoonstelling in de Amstelveense Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A. De expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ vertelt het aangrijpende verhaal van 17 componisten, joodse en niet-joodse Nederlanders, die in de nazitijd vervolgd werden en van wie de muziek verboden was.

Tot eind november 2024 is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddagen deze tentoonstelling te bezichtigen en is een deel van de muziek die zij schreven te horen. Op veel zondagen in deze periode geven bekende musici en aanstormende talenten een concert waar deze muziek ‘live’ zal klinken. Toegang vrij, een vrijwillige bijdrage stellen de organisatoren zeer op prijs.



Reizende tentoonstelling. De expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ is een reizende tentoonstellingen die eerder in een aantal andere plaatsen in Nederland te zien was. Dit najaar is Amstelveen aan de beurt. De expositie is een initiatief van de Leo Smit Stichting.

Leo Smit was een bijzonder begenadigd componist, een van de vele die door de nazi’s is vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef magnifieke composities die na de oorlog vergeten zijn maar nu, dankzij de naar hem genoemde stichting, weer regelmatig op concertpodia en via de radio gehoord worden. Enkele andere componisten zijn Dick Kattenburg, Henriëtte Bosmans en Rosy Wertheim. Fluitiste Eleonore Pameijer heeft de stichting opgericht. Zij komt op 22 september om 12.00 uur naar de Kruiskerk om daar de opening te verrichten. Iedereen is hierbij welkom!

Concerten. Op veel zondagen in oktober en november zal de muziek van deze verboden componisten ‘live’ worden uitgevoerd. Bekende musici komen naar de Kruiskerk: pianist Marcel Worms is erbij, evenals Tobias Borsboom en Yukiko Hasekama, die vierhandige pianocomposities (o.a. het virtuose Divertimento van Leo Smit) uitvoeren. Ook Eleonore Pameijer (fluit) zal spelen samen met harpiste Erika Waardenburg. Twee concerten worden uitgevoerd door gevorderde conservatoriumstudenten: het Haizea blaastrio en het Damsco String Quartet. Ook Henk Trommel, organist van de Kruiskerk, neemt een concert voor zijn rekening en speelt dan verboden muziek van joodse componisten samen met twee Duitse musici. Dat composities live te horen zullen zijn, is een waardevolle verrijking van de expositie. De website van de Kruiskerk (www.pga-b/kruiskerk ) vermeldt alle data en programma’s van de concerten.



Bezichtiging. Behalve op zondagmiddagen is de expositie ook te bezichtigen op woensdag- en zaterdagmiddagen tussen 14.00 en 17.00 uur. Bij de teksten, foto’s en berichten over de componisten staan QR-codes, waarmee bezoekers via hun smartphone hun muziek kunnen horen. Op enkele woensdagmiddagen is er tussen 14.30 en 16.00 uur in een bijzaal van de kerk een verbredende en verdiepende activiteit. Prof. dr. Wessel Stoker zal spreken over verboden beeldende kunst, Chaja Polaks essay Brief in de nacht zal aanleiding zijn voor een gesprek over Israël – Gaza, er is een sing-in met Jiddische en verzetsliederen, en Mart Benders komt spreken over haar speurwerk naar haar vader, leraar aan het Amsterdams Lyceum en verzetsman, die de oorlog niet overleefde.

Welkom. Iedereen is van harte welkom op de tentoonstelling, zowel bij de opening alsook daarna. De Kruiskerk is open van 14.00 tot 17.00 uur op woensdag- en zaterdagmiddagen en op zondagmiddagen van 12.00 tot 14.00 uur. Warm aanbevolen!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.