Bijgewerkt: 2 december 2023

Concert op het onzichtbare orgel van Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-09-2011

Zaterdag 10 september 2011 tijdens de Nationale Orgeldag, bespeelt organist Rolf Wolfensberger vanaf 11.30 uur het onzichtbaar opgestelde Bouman- orgel in de aula van de begraafplaats Zorgvlied.

Elk uur bespeelt hij het bijzondere orgel in een sessie van 20 minuten. Daarnaast geeft hij uitleg over het orgel en de muziekstukken. Het orgel is sinds halverwege 1956 in gebruik en wordt nog bijna dagelijks bespeeld bij begraafdiensten.

Zorgvlied Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De aula van Zorgvlied met een brandende korf


Uit onderzoek blijkt, dat halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw de toenmalige directeur C. P. Broerse van Zorgvlied ontevreden was over de kwaliteit van het orgel. Hij verzocht B en W het bestaande orgel te mogen vervangen. Dit zorgde ervoor, dat begin 1956 een krediet werd verleend van f 25.500,-- voor de aanschaf van een nieuw orgel bij Fa. Verschueren van de omstreden orgeladviseur Mr. Arie Bouman .

Het orgel is niet waar te nemen vanuit de aula. Het vakblad “De Orgelvriend” heeft in haar editie van juni 2011 het orgel tot in detail beschreven. Hieruit blijkt de unieke waarde van het onzichtbare opgestelde pijporgel in de aula van Zorgvlied. Adres: Amsteldijk 273, 1079 LL AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.