Bijgewerkt: 29 mei 2023

Concert van het William Byrd Ensemble in Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert
27-11-2019

Op zondag 8 december 2019 geeft het Vocaal Ensemble William Byrd, ’s middags om 15.00 uur een concert in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. Het concert duurt tot ongeveer 16.30 uur. Halverwege is een korte pauze. De toegang is € 17 en de kerk is vanaf 14.30 uur open.

Het William Byrd Ensemble heeft zich gespecialiseerd in Renaissance en hedendaagse muziek. Het ensemble staat onder leiding van Nico van der Meel. Dit concert heeft als titel meegekregen Sehet, ein Licht en er worden werken uitgevoerd van 19de- en 20ste-eeuwse componisten als Rheinberger, Distler (de prachtige Weihnachtsgeschichte), Reger, Poulenc en Howels. Zou u niet kunnen komen op 8 december, dan kunt het programma nog het weekend erna horen in Leiden of in Den Haag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De protestantse 'Nieuwe Kruiskerkgemeente' heeft de Kruiskerk als kerkelijk centrum en is gelegen aan de Van der Veerelaan


Het William Byrd Vocaal Ensemble is een Leids koor en is in 1981 opgericht. Het koor heeft ongeveer 25 leden, zes of zeven per stemgroep, en voert voornamelijk a capella muziek uit, maar soms wordt ook met begeleiding (piano, barokensemble) gewerkt. Het repertoire omvat de koorliteratuur van de laatste 500 jaar. Gewoonlijk wordt tweemaal per jaar een concertserie georganiseerd.

William Byrd (geboortedatum, naar keuze vermeld als 1539/40 of 1543 - 4 juli 1623), was een Engelse componist van de Renaissance. Hij schreef in veel van de vormen die destijds in Engeland gangbaar waren, waaronder verschillende soorten sacrale en seculiere polyfonie, klavier (de zogenaamde Virginalistenschool), en consortmuziek. Hoewel hij religieuze muziek voor anglicaanse diensten produceerde, werd hij ergens in de jaren 1570 rooms-katholiek en schreef hij later in zijn leven katholieke religieuze muziek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.