Bijgewerkt: 22 december 2024

Concertzender moet op de kabel bij basispakket-programmaraadsadvies

Nieuws -> Informatief

Bron: DutchMedia Weblog / Wikipedia
27-04-2008

Concertzender, de sinds 1982 bestaande publieke radiozender met serieuze muziek, moet bij een advies van een programmaraad voor opname in het basispakket ook daadwerkelijk worden uitgezonden door kabelaars, ook al wordt niet betaald voor kabeldistributie. Dit is de conclusie van het Commissariaat voor de Media in een uitspraak die door de programmaraad Haarlem was aangespannen. Kabelexploitant UPC weigerde het advies van de programmaraad Haarlem uit te voeren, waarop deze programmaraad op 2 oktober 2007 naar het Commissariaat stapte – schrijft David de Jong op zijn DutchMedia Weblog.

Discussie

Deze deed op 22 april 2008 uitspraak. Kern van de discussie tussen UPC en Concertzender was dat de kabelaar van mening is dat Concertzender niet beschikbaar is voor doorgifte. Complicerende factor was dat Concertzender een neventaak is van de Nederlandse Omroep Stichting, oftewel de Nederlandse Publieke Omroep. Deze heeft gesteld de kosten voor doorgifte niet voor haar rekening te nemen, waardoor geen toestemming zou bestaan tot kabeldoorgifte, aldus de lezing van UPC.

Vorig jaar heeft het Commissariaat voor de Media zulks tot twee keer toe gesteld in een soortgelijke zaak die bij Casema speelde (zaak programmaraad Amstelveen). De Programmaraad Haarlem stelde dat Concertzender wel beschikbaar is, maar niet onder de voorwaarden van UPC en dat een kleine vergoeding voor doorgifte geen zwaarwichtige redenen tot weigering hoeft te betekenen. Dit is eerder door het Commissariaat voor de Media gesteld in een soortgelijke zaak bij basispakketadvisering van de programmaraad Haarlem bij de doorgifte van de Franse publieke radiozender France Culture.

Concertzender Amstelveen
(Concertzender - 2008)

Het logo van de Concertzender


Commissariaat voor de Media

Aldus oordeelde het Commissariaat voor de Media dat geen zwaarwichtige redenen voor betrokken kabelaars bestaan om bij basispakketadvies van de programmaraden Concertzender niet door te geven. UPC dient binnen twee maanden in Haarlem Concertzender door te geven via de kabel; tevens heeft het Commissariaat voor de Media UPC een (symbolische) boete van 1 euro opgelegd. Ook heeft het Commissariaat voor de Media een bestuurlijke boete opgelegd aan Casema in een herziene bezwaar-uitspraak aangaande de uitzending van Concertzender in Amstelveen; Casema moet de zender aldaar doorgeven, aangezien er een basispakketadvies ligt.

Ongecodeerd

Concertzender verloor haar landelijke kabeldekking in september 2006 toen de publieke landelijke omroep de kabelcapaciteit voor Radio 6 ging gebruiken. Concertzender zendt wel landelijk ongecodeerd uit via DVB-T (digitale ether, ook beluisterbaar door Digitenne-klanten) alsmede via internet. Via de kabel heeft Concertzender thans analoge distributie via kleinere kabelaars waaronder REKAM en KTV Krimpen. CAIW en Zesko (@Home, Casema en Multikabel) geven Concertzender wel digitaal door via de kabel al dan niet via ’surround radio’.

De uitspraak van het Commissariaat voor de Media betekent dat Concertzender zeker is van analoge kabeldistributie indien programmaraden de radiozender adviseren in het analoge basispakket. De publieke landelijke omroep betaalt kabelaars overigens wel voor doorgifte van FunX en Radio 6.

Wat is de Concertzender?

De Concertzender is een Nederlandse radiozender die klassieke muziek, oude muziek, jazz, wereldmuziek, nieuwe muziek en popmuziek uitzendt en zich daarbij niet beperkt tot populaire stromingen en de minder gebaande paden begaat.

Een groep vrijwilligers, waaronder muziekwetenschappers, kenners en critici rondom een kleine (tegenwoordig ook betaalde) kern zorgt voor de programmering. Door het maken en uitzenden van concertopnamen wordt speciale aandacht gevestigd op actuele Nederlandse musici, projecten en concerten.

Historie

De Stichting Concertzender werd in 1982 opgericht als lokaal publiek radiostation te Amsterdam onder de vleugels van SALTO. Oprichters waren P. Hans Frankfurther en Jan Wolff. Na een aantal proefuitzendingen zond het station vanaf maart 1984 een aantal dagen per week van 7–9 en 19–24 uur uit op de Amsterdamse kabel vanuit De IJsbreker, centrum voor moderne muziek, waarvan Wolff directeur was. In 1987 werd dat uitgebreid tot dagelijks 7–24 uur, een paar jaar later uiteindelijk tot 24 uur per dag.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.