Bijgewerkt: 17 april 2024

Connexxion gebruikt elektrische bussen in de regio Amstelland Meerlanden

Nieuws -> Informatief

Bron: Transdev/Connexxion
19-10-2017

Op zondag 10 december 2017 start de nieuwe dienstregeling van het openbaar busvervoer in de regio Amstelland Meerlanden. De nieuwe dienstregeling betekent een verbetering van het busvervoer voor de passagiers. Een belangrijk element in de nieuwe concessie is ook de inzet van elektrische bussen (zero emissie). Iets later dan voorzien, vanaf april 2018, maken de huidige dieselbussen plaats voor honderd elektrische bussen en rijdt op en rond Schiphol de grootste elektrische busvloot van Europa. 

Met de nieuwe dienstregeling zal de kwaliteit van het openbaar vervoer verder verbeteren. De reiziger krijgt snellere en frequentere verbindingen, een 24-uurs openbaar vervoeraanbod, een flexsysteem voor openbaar vervoer op aanvraag én aanvullende mobiliteitsdiensten zoals deelauto’s. Voor het eerst wordt ook een aantal dubbeldekkers ingezet, waardoor er meer zitplaatsen beschikbaar komen.Elektrische bussen. Een belangrijk element in de nieuwe concessie is de inzet van elektrische bussen (zero emissie), waarmee een aanzienlijke CO2-reductie wordt gerealiseerd. Het was de intentie van Connexxion om direct vanaf 10 december 100 elektrische bussen in te zetten op het Schipholnet en een deel van R-net. Door vertraging in het realiseren van de benodigde laadinfrastructuur, die gepland is op Schiphol bij P30, bij de remise van Connexxion aan de Cateringweg, op busstation Schiphol Noord en bij de stalling in Amstelveen, zullen deze gereed zijnde bussen gaan rijden vanaf april 2018. Tot die tijd rijdt Connexxion met het huidige materieel door. Reizigers zullen geen hinder ondervinden van het uitstel.

Complexiteit van de omgeving. De oorzaak van de vertraging is de complexiteit van de omgeving (de luchthaven) waarin het project wordt uitgevoerd. Het ontwikkelen van laadvoorzieningen voor 100 elektrische bussen is zeer innovatief, maar ook complex vanwege de schaalgrootte (het gaat hier om de grootste zero emissie busvloot van Europa) en omdat de laadvoorzieningen op meerdere locaties ontwikkeld moeten worden. Daarnaast bleek er meer ruimte nodig voor de laadinfrastructuur dan in eerste instantie was ingeschat met als gevolg ook meer aanvullende activiteiten waaronder uitgebreider bodemonderzoek.

Vervolgproces. Waar mogelijk worden tussen 10 december en 1 april al elektrische bussen ingezet en in de komende jaren zal de vloot elektrische bussen verder worden uitgebreid. Uiteindelijk zal meer dan 90% van de reizigers in de concessie Amsterdam Meerlanden in zero-emissie voertuigen worden vervoerd. Een concessie geeft een vervoerbedrijf het exclusieve recht om in een bepaald gebied openbaar vervoer te verrichten. Eind vorig jaar won Connexxion de aanbesteding van de ov-concessie Amstelland Meerlanden 2018-2028. Het concessiegebied bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel (met uitzondering van de kern Duivendrecht) en Uithoorn, plus enkele verbindingen naar Amsterdam, Haarlem en gemeente Ronde Venen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.