Bijgewerkt: 3 juli 2022

Consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor 5G

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Wikipedia
05-12-2019

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft op 5 december 2019 de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie, zoals 5G. Deze zogenoemde conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.

Tegelijkertijd zijn deze week Europese afspraken en de Nederlandse Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de veiligheid en integriteit van telecommunicatie bekend gemaakt. In de EU Telecomraad is door alle lidstaten afgesproken dat kritieke onderdelen van telecomnetwerken alleen afkomstig mogen zijn van betrouwbare leveranciers. Het vandaag genomen Nederlandse besluit is hierop gebaseerd en in lijn met maatregelen van andere lidstaten. Aanbieders van mobiele telecommunicatie in Nederland kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): 'Nederlanders gebruiken elke dag meer en meer data. Elektronisch betalen, online video’s, de toekomstige zelfrijdende auto’s, robotica, landbouw- en zorgdrones: ze zijn nu al of straks niet meer weg te denken. Die grote behoefte in de samenleving aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie vult het kabinet in. Dat doen we met het voorstel voor de veiling van de benodigde frequentieruimte én ons besluit in lijn met EU-afspraken om netwerken te beschermen tegen onbetrouwbare leveranciers.'

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman/Ministerie EZ - 2018)

Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat


Voorstel opzet landelijke veiling frequenties voorjaar 2020. De staatssecretaris stelt voor om in het voorjaar van 2020 de zogenoemde 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden volgens een meerrondenveiling te verdelen. Gedurende de veiling komt vanuit het ministerie van EZK geen informatie beschikbaar over het totaal aantal deelnemers en hun namen. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de staatssecretaris het gehele biedproces openbaar maken. De voorgestelde reserveprijzen voor de vergunningen, oftewel de minimum opbrengsten, bedragen in totaal 0,9 miljard euro.

Op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd. In deze dekkingseis zitten ook normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde). De maximum snelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde). Nederland blijft zo een mondiale koploper met de nieuwste mobiele netwerken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) mast met 5G versterkers


Bij de veiling worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders dus meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G. Op die manier borgt het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt wat leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten.

Planning veilen. De consultatie loopt zes weken vanaf 5 december 2019. Nederland wil daarna conform afspraken binnen de EU voor 30 juni 2020 daadwerkelijk veilen. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle is deze band nu nog in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. Het kabinet maakt daarom vandaag ook bekend dat de beoogde internationale oplossing in principe haalbaar is en dat deze frequentieband per september 2022 al beschikbaar kan komen voor mobiele communicatie zoals 5G.

Veiligheid en integriteit telecomnetwerken. Het kabinet heeft in juli zijn maatregelen aangekondigd om telecommunicatiediensten, zoals de toekomstige 5G-netwerken, te beschermen tegen dreigingen als spionage en sabotage. Eén van deze maatregelen is de mogelijkheid van het stellen van extra hoge eisen aan leveranciers van diensten en producten. Kritieke onderdelen van het telecomnetwerk mogen alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers.

Uitsluiting van een onbetrouwbare leverancier kan conform de AMvB plaatsvinden als het vermoeden bestaat dat deze de Nederlandse telecominfrastructuur- en diensten kan misbruiken of uit kan laten vallen. Of als er sprake is bij deze partij van nauwe banden met of wettelijke controle door buitenlandse overheden dan wel derde partijen zoals bedrijven en inlichtingendiensten die betrokken zijn bij spionage, beïnvloeding of sabotage. De beoordeling hiervan gaat in overleg met de NCTV en de Nederlandse inlichtingendiensten.

Technologie

5G is een geavanceerde draadloze technologie die in 2019 op grote schaal is ingevoerd. 4 miljoen Koreanen hadden 5G-telefoons in oktober 2019, waarvan er 5 miljoen aan het eind van het jaar worden verwacht. China heeft meer dan 100.000 basisstations ingezet. 150 miljoen 5G mobiele abonnees worden verwacht tegen 2020 in China. Negen bedrijven verschepen 5G-telefoons in december 2019, met prijzen die in China zo 420 euro kosten.

De 5G millimeter golf is de snelste, met werkelijke snelheden vaak van 2 gigabit/sec. De frequenties liggen boven de 24 GHz en binnenkort tot 72 GHz. Het bereik is kort, dus er zijn meer cellen nodig. mmWave 5G-banden zijn 400 MHz, waardoor veel hogere snelheden mogelijk zijn dan de lagere 20-100 MHz-banden.... mmWave heeft moeite met het doorkruisen van veel muren en ramen, dus de dekking binnenshuis is beperkt.

Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om rond 2020 minimaal één grote stad te hebben voorzien van het 5G-netwerk. Uiterlijk eind 2020 krijgen telecombedrijven de frequenties voor 5G-netwerken in Europa in handen; de licenties zijn dan minimaal 20 jaar geldig. In Nederland wordt mogelijk Amsterdam als eerste stad voorzien van 5G, ter ondersteuning van de Europese Kampioenschappen. In september 2017 werd daar de eerste 5G-zendmast geplaatst. Het betreft een massive MIMO-installatie van Huawei met meerdere kleine zend- en ontvangstantennes, geplaatst op het Leidseplein door T-Mobile. Voor de Nederlandse chipfabrikant en halfgeleiderindustrieel Ampleon (dochteronderneming van JAC Capital), met hoofdkantoor in Nijmegen, is voor het plaatsen van transistoren in 5G-zendmasten een voorname rol weggelegd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Huawei breidt Europese activiteiten uit met Enterprise Exhibition Center in Nederland. Huawei, wereldwijd leverancier van toonaangevende oplossingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT), opende op 18 september 2013 zijn nieuwe expositieruimte in Krijgsman 12-14, Amstelveen . De ruim 250 vierkante meter tellende ruimte toont de nieuwste innovaties op het gebied van ICT specifiek ontwikkeld voor de Europese bedrijvenmarkt


Huawei Technologies Co. Ltd. is een Chinese multinationale technologieonderneming die telecommunicatieapparatuur levert en consumentenelektronica verkoopt, met inbegrip van smartphones en is gevestigd in Shenzhen, Guangdong. Hoewel Huawei internationaal succesvol is geweest, heeft het op sommige markten met problemen te kampen gehad, als gevolg van beschuldigingen van cyberveiligheid - voornamelijk van de Amerikaanse regering - dat de infrastructuur van Huawei het toezicht door de Chinese regering mogelijk zou kunnen maken. Vooral met de ontwikkeling van 5G draadloze netwerken (die China agressief heeft gepromoot), zijn er gesprekken vanuit de VS geweest om het gebruik van producten door Huawei of collega Chinese telecom ZTE door de VS of haar bondgenoten te voorkomen. Huawei heeft aangevoerd dat haar producten 'geen groter cyberveiligheidsrisico' opleverden dan die van andere leveranciers en dat er geen bewijs is van de Amerikaanse spionageclaims. Toch heeft Huawei zich in 2018 teruggetrokken uit de Amerikaanse consumentenmarkt, nadat deze zorgen de mogelijkheid om hun consumentenproducten daar op de markt te brengen, hebben aangetast. Lees ook: Internationale Oproep om 5G op aarde en in de ruimte te stoppenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.