Bijgewerkt: 22 december 2024

Consumenten kunnen veel besparen op hun basispolis zorgverzekering

Nieuws -> Informatief

Bron: Autoriteit Consument & Markt
01-12-2017

Consumenten kunnen veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering. Dat staat in het voorlopige onderzoeksrapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat de komende twee maanden ter consultatie ligt. Het rapport bevat een analyse van polissen uit 2016.

In dat jaar werden bijna dezelfde basisverzekeringen aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde verzekeraar. Naar verwachting is, dat ook dit jaar het geval. Aangezien consumenten voor januari moeten beslissen of ze willen overstappen, doen de ACM en de NZa nu een oproep aan consumenten om goed op te letten bij de keuze voor een basisverzekering. Uit voorlopige analyses van de ACM en de NZa blijkt, dat driekwart van de verzekerden in 2016 een basisverzekering had, waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Zij betaalden daardoor gemiddeld ongeveer 100 euro per jaar teveel aan de basisverzekering.

Veel geld besparen door op te letten. Consumenten kunnen dus veel geld besparen door goed op te letten en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Gemiddeld per jaar doet zes procent van de consumenten dat. Van alle verzekerden is in 10 jaar inmiddels 33 procent een keer overgestapt. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: 'De ACM maakt het met informatie op consuwijzer.nl makkelijker om zorgverzekeringen te vergelijken. Consumenten kunnen daarmee veel geld besparen. Met overstappen zorgen ze ook voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp.

Foto Amstelveen
(Bron ACM - 2017)

Consumenten vinden zorgverzekeringen vergelijken lastig. Ondanks dergelijke initiatieven zien we nog weinig groei in het aandeel consumenten, dat zorgverzekeringen vergelijkt en/of daadwerkelijk overstapt


Overstappen moeilijker door schijnverschillen. Overstappen van zorgverzekeraar kost tijd en moeite van consumenten en is niet voor iedereen even makkelijk. Consumenten moeten veel informatie verwerken en keuzes maken. Het gaat om informatie over dekking van behandelingen, eigen risico, en de verschillende manieren van uitbetalen. Consumenten kunnen ook (vaak onterecht) bang zijn, dat ze dezelfde zorg niet meer vergoed krijgen na een overstap. De keuze wordt nog moeilijker als verzekeraars schijnverschillen gaan uitvergroten. In het onderzoek zijn bijvoorbeeld polissen bij één verzekeraar gevonden die sterk op elkaar lijken, maar die door dezelfde verzekeraar toch als verschillend werden gepresenteerd en aanzienlijk verschilden in prijs.

René Jansen, lid van de raad van bestuur van de NZa: 'Verzekeraars hebben al flinke stappen gezet om de zorgverzekeringen beter te kunnen vergelijken, bijvoorbeeld met de zorgverzekeringskaart. Maar het kan nog beter door zorgverzekeringen niet onnodig complex te maken en zorgen dat vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg duidelijker en eenvoudiger zijn.' Consultatie. De ACM en de NZa gaan het onderzoek de komende twee maanden consulteren. Zorgverzekeraars, consumenten- en patiëntenorganisaties en andere partijen kunnen dan reageren op de onderzoeksmethode, de voorlopige resultaten en de mogelijke oplossingen die de toezichthouders voorstellen. De NZa en de ACM hebben samen onderzoek gedaan naar basisverzekeringen en de keuzes van consumenten. De aanleiding is de veelgehoorde klacht dat consumenten ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Er is voor consumenten veel (complexe) informatie te verwerken en die is niet altijd even goed vindbaar. Daarnaast lijken verschillen tussen basispolissen soms groter dan ze zijn. Betalen consumenten meer dan nodig? En zo ja, kunnen we er wat aan doen? Lees ook het rapport: Echte keuze op de polismarkt? (pdf 63 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.