Bijgewerkt: 22 januari 2025

Consumenten zijn beter beschermd met de nieuwe hypotheekregels

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
14-07-2016

Consumenten die een huis willen kopen worden vanaf 14 juli 2016 beter beschermd met de invoering van nieuwe hypotheekregels. Zo moeten banken en andere hypotheekverstrekkers consumenten die een hypotheek willen een informatieblad geven, dat er overal in de EU hetzelfde uitziet. Verder moeten hypotheekverstrekkers het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek melden. Consumenten kunnen hierdoor verschillende (ook buitenlandse) hypotheken beter vergelijken.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

De richtlijn moet leiden tot een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming in de EU en tot een goed functionerende interne markt voor hypotheken met meer onderlinge concurrentie


De offerte onder voorwaarden verdwijnt. Als een hypotheekverstrekker na het verstrekken van het informatieblad (ESIS) een aanbod doet, is dat definitief en bindend. Het kan alleen nog in het voordeel van de consument worden gewijzigd. Die heeft 14 dagen bedenktijd bij het aanbod. Een bank mag nog steeds een vergoeding eisen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek, maar die vergoeding mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel, dat de bank ondervindt door de vervroegde aflossing. Het gaat dan meestal om gemiste rentebetalingen; winstderving mag niet worden meegerekend.

Ook wordt de modelmatige taxatie van de waarde van een huis vaker mogelijk. Een huizenkoper is dan waarschijnlijk minder kosten kwijt voor taxatie. De modelmatige taxatie houdt in, dat bij het sluiten van de hypotheek de waarde van de woning wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, of een andere betrouwbare modelmatige taxatie. Enige voorwaarde hierbij is, dat de hoogte van de hypotheek niet meer is dan 90 procent van de op die manier vastgestelde waarde van de woning.

Met de nieuwe hypotheekregels zet Nederland een in 2014 aangenomen Europese hypothekenrichtlijn om in eigen wetgeving. De richtlijn moet leiden tot een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming in de EU en tot een goed functionerende interne markt voor hypotheken met meer onderlinge concurrentie. De Tweede en Eerste Kamer stemden op respectievelijk 8 en 22 maart 2016 in met de voorstellen van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.