Bijgewerkt: 28 juni 2022

Consumptie huishoudens in mei 2014 stabiel na jaren van krimp

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
24-07-2014

Huishoudens hebben in mei 2014 0,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in mei 2013. Het is voor het eerst dit jaar, dat consumenten meer besteden dan een jaar eerder, zij het nipt. Daarbij wordt de consumptie nog gedrukt door het lagere aardgasverbruik. Net als in voorgaande maanden, verstookten huishoudens in mei veel minder aardgas dan een jaar eerder. Zonder het verbruik van energie zou de consumptie al in de eerste maanden van 2014 licht gegroeid zijn. Dit heeft het CBS bekend gemaakt. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2014)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdag gecorrigeerd volume)


Consumenten gaven in mei 4,5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto’s. Van alle bestedingen zijn die aan duurzame goederen het meest gevoelig voor de conjunctuur. Sinds eind 2013 besteden consumenten hieraan weer meer dan een jaar eerder, na ruim twee jaar met een sterke krimp.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens evenveel uit als in mei 2013, terwijl ze aan overige goederen, waaronder gas, 6,2 procent minder besteedden. Ook mei was dit jaar beduidend warmer dan vorig jaar. Ten slotte gaven consumenten aan diensten 0,3 procent meer uit dan een jaar geleden.

Volgens de Consumptieradar van het CBS, zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli verbeterd. Dit komt vooral, doordat consumenten minder somber waren over de ontwikkeling van de toekomstige werkloosheid en doordat de stijging van de beurskoersen ten opzichte van een jaar eerder groter was. Maar ook de prijsontwikkeling van de koopwoningen is verbeterd, zoals het CBS afgelopen maandag rapporteerde. De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien, of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger, of minder gunstig zijn geworden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.