Bijgewerkt: 3 december 2022

Controle route rolstoelgebruikers in Stadshart Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen
26-09-2017

De wethouders Herbert Raat (VVD) Zorg, Peter Bot (BBA) Ruimtelijke Ordening en Jeroen Brandes (PvdA) Verkeer hebben een inspectie gehouden op maandagmiddag 25 september 2017 in het Stadshart Amstelveen. Zo konden ze persoonlijk belemmeringen ervaren die rolstoelgebruikers dagelijks tegenkomen. De aanleiding was een eerdere oproep van mevrouw Corrie van Hugten, voorzitter en secretaris van de Stichting Rolstoeldansen Nederland. Zij zit in een rolstoel en ervaart dat sommige stoepen in het Stadshart een onneembare vesting zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving in gesprek met de ambtenaren van de gemeente op het Stadsplein Amstelveen


Een heel groepje rolstoel- en scootmobiel gebruikers, inclusief de wethouders in een rolstoel, gingen op pad en mevrouw van Hugten wees de heren op de soms voor rolstoelgebruikers heel lastige locaties. Nu de drie wethouders ook in een rolstoel zaten, hebben ze op een voor hen totaal andere manier en hoogte, de vaak moeilijke route gevolgd. Naar aanleiding van de moeilijkheden die zij ervaarden, worden toch op een paar locaties voetpaden in de toekomst aangepast om het verkeer van de rolstoelgebruikers makkelijker en comfortabeler te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer met drs Dunja van Klaveren beleidsadviseur team Jeugd & Samenleving
praten over de route, waar de rolstoelgebruikers zullen rijden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Drie dames in rolstoel en scootmobiel, wachten voor warenhuis De Bijenkorf, om te kunnen starten


Drs Dunja van Klaveren, beleidsadviseur team Jeugd & Samenleving bij de gemeente Amstelveen en Aalsmeer, volgde de op zich vreemde optocht van de wethouders en de vrouwen in rolstoel. Vooral de hoge stoepranden waren voor hen zeer ongemakkelijk, want van de stoep afrijden lukt nog wel, maar tegen een hoge stoeprand opklimmen naar het voetpad is bijna onmogelijk en heel lastig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mevrouw Corrie van Hugten naast wethouder Raat vertelt over de lastige parkeerplaats voor rolstoel- en scootmobiel gebruikers
bij de HEMA


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het is even wennen voor wethouders Brandes en Bot om met een rolstoel door de straten van Amstelveen te rijden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Jeroen Brandes in gesprek met een scootmobielgebruikster over de moeilijk bereikbare plekken in de buurt van de Rembrandtweg


Mevrouw van Hugten liet op een parkeerplaats voor invaliden zien dat als ze uit haar auto stapt, ze problemen heeft met een stalen paal - rode balk - die op de parkeerplaats is neergezet. Daarnaast is vaak bang, dat ze een deuk in de autodeur krijgt als de deur openwaait tegen de paal, of als ze de deur net even te ver openduwt. Wethouder Brandes (PvdA) van Verkeer beloofde haar beterschap en de metalen paal zal worden weggehaald. De uitkomst van de inspectie is, dat bij aanbesteding van werkzaamheden in de openbare ruimte, meer aandacht nodig is voor belangen van inwoners in een rolstoel. Op deze wijze wordt rolstoel- toegankelijkheid, net als duurzaamheid, een belangrijke randvoorwaarde in alle aanbestedingen van werk aan de openbare weg.Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg en Handhaving wil zelf na het bezoek aan het Stadshart ook andere winkelcentra en wijken onderzoeken, om te zien en ervaren hoe het daar met de bereikbaarheid van winkels voor minder validen is gesteld. Herbert Raat: 'Dat doen we bewust. Amstelveen krijgt de komende jaren met nog veel meer grote werkzaamheden te maken. Het belang van rolstoeltoegankelijkheid daarbij heeft niet alleen met verkeer, of wijkbeheer te maken. De verschillende afdelingen moeten goed samenwerken om ervoor te zorgen, dat ook rolstoelgebruikers zich goed kunnen verplaatsen binnen onze gemeente.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.