Convenant buurtbemiddeling ondertekend in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Beterburen / Amstelveenweb
01-06-2012
Op donderdag 31 mei 2012 werd op het raadhuis van de gemeente Amstelveen het nieuwe convenant tussen Beterburen buurtbemiddeling en de gemeenten Amstelveen en Uithoorn, het politiedistrict Zuid en woningcorporatie Eigen Haard ondertekend.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Jeanine de Koster, projectleidster van Amstelveen en Uithoorn verwelkomt de aanwezigen en vertelt dat ze op dit moment ongeveer 30 bemiddelaars hebben
Burgemeester mevrouw Dagmar Oudshoorn, burgemeester Jan van Zanen, directeur Beterburen mevrouw Bente Thé-London, vice-voorzitter Eigen Haard de heer Jan van den Berg Jeths en politiedistrictchef de heer Leen Schaap, hebben hiermee de financiering en samenwerking tot 2015 vastgelegd.
Buurtbemiddeling is een gratis dienst voor alle bewoners van beide gemeenten die overlast van hun buren ervaren en hier samen met opgeleide vrijwillige bemiddelaars en hun buren zelf voor oplossingen willen zorgen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Mevrouw Thé -London, directeur van Beterburen: 'Ik zie de vraag naar buurtbemiddeling toenemen en dat gebeurt, omdat de mensen elkaar niet kennen en ze investeren niet in hun buren. Ze vergeten vaak wie hun buren zijn en wat er bij hen speelt.
Het is helaas een groeiend fenomeen. Beterburen is 15 jaar geleden begonnen in Rotterdam en Zwolle en toen ik in 2006 hier begon, hadden wij 200 aanmeldingen voor bemiddeling. Dit jaar halen wij zeker de 1000'
Sinds 2004 heeft buurtbemiddeling in meer dan 850 burenruzies bemiddeld. Hierbij kwam 66% van de bemiddelingen tot een eigen oplossing. Ondanks de huidige bezuinigingen hebben de aangesloten partners besloten deze dienst wederom beschikbaar te houden voor alle inwoners.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Dagmar Oudshoorn, burgemeester van Uithoorn: 'Ik geloof in buurtbemiddeling en inderdaad moet je er in een vroeg stadium mee beginnen, want anders moet de sterke arm erbij komen. Ik vind het prettig, om dit convenant ondertekenen!'
De onafhankelijke en neutrale bemiddeling biedt vele voordelen waarbij persoonlijke belangen en eigen oplossingen van de buren voorop staan. Voor advies en bemiddeling kunnen bewoners contact opnemen met Beterburen (020-6891859 en www.beterburen.nl).
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Jan van den Berg Jeths, vice-voorzitter van Eigen Haard: 'Het is goed om dit project te continueren, 'beter een goede buur, dan een verre vriend' - dat is natuurlijk waar. Wij gaan als corporatie een goede woning neer te zetten, maar het komt voor, dat de samenleving op lokaal niveau niet op orde is. Wij hebben het vaker dan een keer per jaar, dat de kwaliteit ook achteruit gaat en dan is er sprake van problemen in die straat. Daarom vinden het goed, dat Beterburen helpt met het oplossen van eventuele problemen.'
Beterburen?
Stichting Beterburen is in 2004 opgericht, met als doel burenconflicten op te lossen door buurtbewoners in Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn. Mevrouw Bente Thé-London is sinds 2007 de directeur van de organisatie.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Leen Schaap chef District Zuid (D4) politie Amsterdam-Amstelland: 'Ik hou niet van ondertekenen van convenanten, ik doe het liever niet, want een convenant vind ik als een soort contract, waar je je niet aan moet houden. Ik vind dit convenant wel belangrijk, want woongenot is heel belangrijk in het leven. Ik zie het ook in gezinnen, als de man de vrouw slaat, of omgekeerd- dat komt ook voor- dat de politie er bij moet komen om de situatie te herstellen. Wij kunnen het brandje blussen, maar het gaat vaak verder. Daarom ben ik blij met dit soort initiatieven, want uiteindelijk horen dit soort zaken niet bij de politie. Dit convenant teken ik graag!'
Buurtbemiddeling
Bij overlast, of onenigheid in de buurt, of tussen buren is er meestal geen partij die als bemiddelaar kan optreden. Organisaties als de politie en een woningcorporatie kunnen wel kortdurende bemiddeling doen, maar hebben doorgaans onvoldoende capaciteit en/of deskundigheid in huis.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen: 'Ook voor Amstelveen is het van belang, dat je goed om kunt gaan met je buren. Wij hoeven elkaar niet over te lopen, maar als er iets aan de hand is, dan vind je elkaar. Als mensen niet goed met elkaar kunnen leven in de buurten, is dat vreselijk. Dat kan tot groot leed leiden, de mensen kunnen niet slapen, worden ziek, krijgen paniek aanvallen en dat is heel slecht. Ik ben blij, dat ik dit historisch moment kan meemaken, om met deze politiecommissaris het convenant te tekenen!' '
Bovendien zijn ze vaak partij en dus niet neutraal. Hun optreden is gericht op opheffing van de acute overlastsituatie, maar brengt de partijen niet zo bij elkaar, dat ze zelf zoeken naar een acceptabele en leefbare oplossing. Omwonenden, of partijen in een conflict ervaren dit als een probleem en hebben het gevoel nergens terecht te kunnen met de problemen die zich tussen buren, in de buurt of rond een bewoner afspelen. Soms escaleren de conflicten tot gerechtelijke procedures, of zelfs tot geweld.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
En na alle positieve reacties tekenen de deelnemers het convenant van Beterburen voor de jaren 2012-2014
Bemiddelaars
De bemiddelaars zijn vrijwilligers die woonachtig zijn in Amstelveen en Uithoorn. Na het volgen van een basistraining buurtbemiddeling zijn de bemiddelaars klaar om gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de communicatie en de leefbaarheid tussen bewoners. Uitgangspunt is het beginnen met, of het herstellen van communicatie.
De bemiddelaars helpen de partijen (weer) met elkaar in gesprek te komen. Benadrukt wordt, dat beide partijen belangen hebben. Beterburen is aangesloten bij Buurtbemiddeling Nederland. Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is sinds 1 januari 2005 landelijk aanspreekpunt voor de methodiek en kwaliteitsborging van buurtbemiddeling in Nederland.