Bijgewerkt: 14 mei 2021

Corde Vocali komt naar Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Corde Vocali
07-05-2012

Uithoorn - Op 12 mei 2012 geeft Vocaal Ensemble Corde Vocali een concert in de Schutse in Uithoorn. Dit uit 11 zeer geoefende zangers bestaande ensemble bestaat nu bijna 5 jaar en heeft in die jaren al veel concerten gegeven. Het ensemble zingt voornamelijk a-capella en heeft geen vaste dirigent. De zangers studeren zelf de muziek in en per concert wordt er gekeken welke dirigent bij het beoogde programma het ensemble het best kan coachen. Deze keer is Jeroen Spitteler gevraagd het koor te dirigeren.

Corde Vocali  Amstelveen
(Bron Corde Vocali - 2012)

Corde Vocali is een ensemble van 12 enthousiaste en ervaren zangers


Het programma zou wel de titel “Op drie breukvlakken” kunnen krijgen. Het concert begint met een machtige mis in een isoritmische motetstijl “La messe de Nostre Dame” van Guillaume de Machaut. Deze componist  leefde in de tijd dat de eerste meerstemmigheid vorm kreeg en hij wordt beschouwd als de grootste musicus uit de 14de eeuw. HijiHij HHHiiiii wordt ook de grootste componist van Ars Nova genoemd.

Omdat het dit jaar het “Sweelinckjaar” is zingt het ensemble een aantal door hem bewerkte psalmen. Ook bij Sweelinck is er niet alleen sprake van een breuk in zijn leven in de overgang van de katholieke naar de protestantse cultuur, maar ook van renaissance naar barok.

Corde Vocali brengt daarna een motet van Messiaen ten gehore. We zijn inmiddels bijna 5 eeuwen verder in de tijd. Messiaen is de moderne leider op het gebied van religieuze muziek.

Het concert wordt afgesloten met het schitterende “Lux Aeterna” van Lauridsen. Bij deze eigentijdse componist zien we de overgang van het modernisme naar het experimentele, naar een nieuwe beweging die nu in de muziek gaande is. Heel in de verte klinkt het oude gregoriaans. Door Lauridsen op zo’n manier bewerkt dat de muziek een compleet nieuwe jas krijgt. Bij dit laatste stuk wordt het koor begeleid op het orgel door Wim Dijkstra.

Het concert begint om 20.15 uur in de Schutse, De Merodelaan 1 in Uithoorn

Toegang: € 12,50. Kaarten te bestellen bij Guusta Mathlener-Stoll, tel. 0297-568765 of voor aanvang van het concert.

Schutse?

De Schutse is een kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Uithoorn. Het kerkkgebouw (1964), heeft een grote kerkzaal en diverse kleinere zalen die voor diverse doeleinden, zoals huwelijksdiensten, concerten, begrafenissen en vergaderingen kunnen worden gehuurd. Het interieur is in juni - november 2009 grondig verbouwd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.