Bijgewerkt: 28 juni 2022

Corona testbus in Amstelveen aan de Sportlaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/RIVM
17-02-2021

Vanaf maandag 1 maart tot en met zondag 14 maart 2021 staat de corona testbus van de GGD op het parkeerterrein voor de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan. Inwoners van Amstelveen met lichte klachten kunnen zich tussen 9:00 en 16:00 uur zonder afspraak, gratis en dichtbij huis laten testen op corona.

Burgemeester Tjapko Poppens: 'Het blijft belangrijk om je bij klachten snel te laten testen, ook als het slechts milde klachten zijn. Met de corona testbus bieden we inwoners van Amstelveen een laagdrempelige manier om een coronatest te laten doen. Testen is naast het naleven van de coronamaatregelen een effectieve manier om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hopelijk komen we zo sneller uit de lockdown.'

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2021)

Een mobiele corona testunit van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GGD GHOR)


De mobiele testlocatie is een omgebouwde touringcar. De bus wordt door één bezoeker tegelijk betreden, waarna de PCR test wordt uitgevoerd. Andere bezoekers wachten buiten de bus totdat zij aan de beurt zijn. Buiten de bus kunnen bezoekers met mondkapje op, op voldoende afstand wachten. Gastheren- en vrouwen ontvangen de bezoekers en beantwoorden eventuele vragen. Bezoekers worden dringend verzocht de testuitslag thuis af te wachten. De testuitslag is meestal binnen 48 uur bekend, net als bij de reguliere testlocaties.

De PCR  polymerase chain reaction -test toont de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus SARS  severe acute respiratory syndrome -CoV  coronavirus -2 aan in neus- en keelslijm. Het is de meest gebruikte en meest betrouwbare test voor het virus. Bij deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat naar een laboratorium voor de PCR-test. Als het nieuwe virus in het slijm aanwezig is, maakt  deze test kopietjes van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. Dit heet ook wel een vermenigvuldigingstest. De PCR-test heeft een hoge gevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus of weinig virus meer bij zich draagt. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.