Bijgewerkt: 13 april 2021

Cranberry tegen blaasontsteking is geen medisch hulpmiddel volgens de EC

Nieuws -> Informatief

Bron: De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
09-04-2018

Producten op basis van veenbessen (cranberries) om blaasontsteking te voorkomen of te behandelen, vallen niet onder de definitie van medische hulpmiddelen. Op deze producten staat ten onrechte een CE-markering. Dat heeft de Europese Commissie vastgesteld in uitvoeringsbesluit (EU) 2017/1445. (pdf 2 pagina’s).

Fabrikanten mogen deze producten niet langer met CE-markering verkopen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) doet onderzoek naar welke Nederlands fabrikanten deze groep producten met CE-markering in de handel brengen. Bij overtreding kan de inspectie handhaven, bijvoorbeeld met een bestuurlijke boete.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Cranberry (Vaccinium macrocarpon) in Flora Batava deel 14 van Jan Kops met de tekening van Jan Christiaan Sepp. Cranberry is een plant van het blauwebessengeslacht (Vaccinium) van de heidefamilie (Ericaceae). De Engelse naam cranberry is afgeleid van kraanbessen, aangezien de meeldraden van de bloemen een snavel vormen die Amerika's eerste Europese immigranten deed denken aan een kraanvogelsnuit. Jan Kops (1765-1849) was doper en Nederlands landbouwkundige en botanicus. Zijn meest opmerkelijke bijdrage aan de plantkunde was de oprichting van het tijdschrift 'Flora Batava' in 1800 en het bijdragen van teksten voor de eerste 10 delen


Frankrijk heeft de Commissie overeenkomstig artikel 13, lid 1, onder d), van Richtlijn 93/42/EEG verzocht in een besluit vast te stellen dat de groep producten, waarvan de belangrijkste beoogde werking is cystitis (blaasontsteking) te voorkomen of te behandelen, op basis van proanthocyanidines die aanwezig zijn in extract van grote veenbessen (cranberry/ Vaccinium macrocarpon), niet onder de definitie van medische hulpmiddelen van artikel 1, lid 2, onder a), van Richtlijn 93/42/EEG valt. Uit de resultaten van een rondvraag bij de deskundigengroep inzake medische hulpmiddelen in november 2014 blijkt dat de meeste lidstaten op basis van hun wetenschappelijke deskundigheid van mening zijn dat deze groep producten niet onder de definitie van medische hulpmiddelen moet vallen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.