Bijgewerkt: 22 januari 2025

Creative workshop voor kinderen in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
29-10-2018

Op zondag 28 oktober 2018 van 11.00 - 12.30 uur was er in Museum Jan van der Togt een workshop voor kinderen van 6 -12 jaar, onder de noemer 'Maak je eigen Lita'. De aanleiding voor deze workshop was de overzichtstentoonstelling 'Een kroniek van het oneindige' van Lita Cabellut (1961) die tot en met 27 januari 2019 in het museum te zien is: Een kroniek is een chronologisch geordend verslag van belangrijke feiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Lita Cabellut (Sariñena, 1961) in het Museum Jan van der Togt op 16 oktober 2018 tijdens de opening van haar tentoonstelling. Zij is een multidisciplinair Spaans zigeunerkunstenaar die met olieverf op doek, tekeningen op papier, sculptuur, fotografie, poëzie, visuele gedichten en video's werkt. Ze groeide op in Barcelona en woont sinds haar 19de in Den Haag


Gids Pim ontving de kinderen met een inspirerende rondleiding van schilderij naar schilderij. Hij legde uit dat de Spaans-Nederlandse zigeunerkunstenares tot haar 8ste jaar bij haar oma woonde, want haar moeder kon niet goed voor haar zorgen. Toen oma doodging, leefde Lita een aantal jaren als straatkind in Barcelona, Spanje en moest bedelen om aan eten te komen. Dat was een moeilijke, armoedige tijd. Op 12-jarige leeftijd werd ze gelukkig geadopteerd door een rijke familie. Zij namen haar mee naar het Prado Museum in Madrid. Daar werd ze overrompeld door de schilderkunst van beroemde meesters. Dat wilde Lita ook! En dus ging ze - nog voordat ze kon lezen en schrijven - schilderen. Haar eerste tentoonstelling had ze al op 17-jarige leeftijd in het stadhuis van El Masnou in Barcelona.

Foto Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2018)

Gids Pim ontvangt de kinderen met een inspirerende rondleiding van schilderij naar schilderij van Lita Cabellut


Op haar 19de vertrok ze naar Nederland om te gaan studeren aan de Rietveld Academie en bleef tot op heden in Den Haag wonen. Lita maakt enorme portretten van bekende en onbekende mensen. Dat doet ze met een speciale gemengde techniek van schilderen op een ondergrond van gebarsten verf (craqueleren). Ze vertelt dat haar portretten door deze techniek een ‘huid’ krijgen. Vol aandacht keken de kinderen naar diverse uitdagende drieluiken: Een levensgroot geschilderd portret, ernaast een abstract schilderij van verfrollers in de kleuren van dat schilderij, daarnaast datzelfde grote portret nog een keer en nu door Lita bewerkt door het breken van de verflaag. Er werd samen nagedacht, waarom toch die gebroken-verf-portretten? Misschien heeft het te maken met een terugkijken van Lita naar de armoede in haar kindertijd, en toont ze zo pijn en verdriet? Die had Lita natuurlijk best wel als straatkind! En zijn deze gebroken-verf-portretten als spiegels voor die gevoelens?

Foto Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2018)

De kinderen zijn erg enthousiast aan het tekenen tijdens de workshop 'Maak je eigen Lita'


Toen begon de workshop onder begeleiding van een aantal vrijwilligers. Met behulp van diverse materialen maakten de kinderen hun eigen ‘Lita’. Als voorbeeld werd het gesluierde vrouwenportret van Lita genomen, getiteld: 'Secret behind the veil' (Geheim achter de sluier). Vlijtig werd er door alle kinderen gewerkt op unieke en persoonlijke wijzen. Enkele citaten opgevangen tijdens het creatieve proces: 'Wij hebben wél een luxeleventje!'  En: 'De andere kinderen maken gewone gezichten. Ik wil dat niet en doe dat anders!'  Of de vraag: 'Kan ik aan papa vragen om het te mogen ophangen aan de muur?'

Uiteindelijk werden alle creaties samengelegd op de vloer en bekeken de kinderen met moeders, vaders, oma’s, opa’s en begeleiders de portretten. Een veelheid van gezichtsexpressie keek ons aan! Deze kleine expositie van 'Maak je eigen Lita' toonde diversiteit en daagde uit om meer van elkaar te horen over het kunstwerk. De kinderen benoemden onder leiding van gids Pim hun portretten als: 'Deftig!' 'Een ridder met snor!' 'Een zelfportret!' 'Een meisjesportret!' 'Een horror-clown!' 'Een grappige!' Ieder kind is anders, leert anders en creëert anders. Met hun beeltenissen onder de arm en een voldaan gevoel gingen ze blij naar huis!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.